Tropisch Instituut waarschuwt Guineeërs voor ebola

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen gaat meewerken met 18 onafhankelijke radiozenders in Guinee om de bevolking te sensibiliseren over ebola. Bewustmaking en maatschappelijke aanvaarding zijn volgens de projectpartners nodig.
(Archieffoto)

Sinds de uitbraak in maart doodde ebola in West-Afrika al meer dan 8.600 mensen, voornamelijk in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er werden al heel wat inspanningen geleverd om patiënten te isoleren en te onderzoeken, veilige begrafenissen te regelen, contacten te traceren en toezicht te houden.

"In de huidige crisis zijn bewustmaking en maatschappelijke aanvaarding van ebola door de lokale bevolking echter achterop gebleven bij de klinische en volksgezondheidsmaatregelen", klinkt het in een persbericht. De vereniging van onafhankelijke radiostations URTELGUI, Afronline-uitgever VITA en het ITG bundelen de krachten om de bevolking via de radio te informeren. "Dit is van levensbelang in Guinee, waar 66 procent van de mensen analfabeet is en voor velen de toegang tot andere nieuwsbronnen erg beperkt is."

18 radiostations

Concreet zullen op tien radiostations in de hoofdstad Conakry en acht stations in rurale gebieden gezamenlijke uitzendingen worden verzorgd in het Frans en in zes lokale talen (Susu, Malinke, Pular, Kissi, Toma en Guerzé).

"Het verspreiden en bespreken van betrouwbare informatie via de ether, in het Frans en in de lokale talen, is een manier om de bevolking van Guinee te betrekken in de bestrijding van de ebola-epidemie. Zij zijn deel van het antwoord op deze crisis", zegt Roeland Scholtalbers, hoofd Communicatie van het ITG, vanuit Conakry.

Het project wordt mee ondersteund door het door de Europese Unie gefinancierde Ebola-Tx-onderzoeksconsortium.

Meest gelezen