"Het kan niet rap genoeg gaan, dit gaat om honderden mensen"

Louis Ide, arts en algemeen secretaris van N-VA, is voorzichtig positief over de nieuwe aanpak van geïnterneerden. De afgelopen jaren veranderde er nagenoeg niets, maar nu lijken de eerste stappen in de goede richting gezet, klinkt het. "Het kan niet rap genoeg gaan, want dit gaat om honderden mensen."
Nicolas Maeterlinck

De afgelopen dagen kwam de opvang van geïnterneerden, naar aanleiding van de zaak-Frank Van Den Bleeken, weer volop in de belangstelling. Die geïnterneerde man zit al dertig jaar in de gevangenis en vroeg euthanasie aan. Die vraag werd ingewilligd, maar de euthanasie ging vervolgens toch niet door. Van Den Bleeken kan nu in het nieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent terecht.

De hele historie doet vragen rijzen over hoe België met zijn geïnterneerden omgaat. De oprichting van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent is daarbij een belangrijke stap, benadrukt Ide. "Daar komen 264 plaatsen voor geïnterneerden." Wat Ide wel wat zorgen baart bij het nieuwe Gentse centrum is de uitbating door Sodexo, een privébedrijf.

"We zullen moeten zien hoeveel mensen ze daar tewerkstellen, en met welke kwalificatie. Ik vind het ook een gemiste kans dat de uitbater niet betrokken werd bij de inrichting van het centrum. Maar goed, ik geef hen het voordeel van de twijfel."

"Iedereen heeft recht op zorg"

Hoe geïnterneerden worden opgevangen, durft al eens verschillen naargelang hun woonplaats. "De Commissies ter Bescherming van de Maatschappij (CBM) evalueren elke 6 maanden de situatie van geïnterneerden. Er zijn grote verschillen in handelswijze tussen de verschillende CBM’s", legt Ide uit.

"Henri Heimans, de voormalige voorzitter van het CBM in Gent heeft, binnen de beperkte bevoegdheden en met de beperkte middelen waarover hij beschikte, een vrij humaan beleid gevoerd. Heimans maakte daar echt werk van, petje af", zwaait Ide met lof.

"Voor ons zijn patiënten zieke mensen voor wie de adequate begeleiding moet worden gevonden", legt Heimans zelf uit. "Iedereen heeft recht op zorg. We moeten proactief op zoek gaan naar de gepaste zorg."

"Je moet mensen respectvol bejegenen", benadrukt Heimans, "en dat is niet altijd het geval in Antwerpen. Dat hoor ik voornamelijk van advocaten die zowel in Gent als Antwerpen cliënten hebben. Het verschil in aanpak is zeer groot. In Antwerpen wordt een repressiever beleid gevoerd."

Kentering in Antwerpen

Ook Louis Ide heeft het over het repressievere beleid in Antwerpen. "Daar staat Veerle Lenders aan het hoofd van het CBM en onder haar waren er veel minder re-integraties in de maatschappij. Ik heb de afgelopen jaren meermaals om cijfers gevraagd aan de toenmalige minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), maar die heb ik nooit gekregen. Ofwel kreeg ik te horen dat de cijfers niet beschikbaar waren, of ik kon de cijfers niet vergelijken.”

Er is wel een kentering gekomen in Antwerpen, klinkt het. "Daar is de laatste jaren meer re-integratie gekomen. Ik denk dat het CBM Antwerpen op de vingers getikt is, onder meer doordat ikzelf en anderen vragen stelden over die grote provinciale verschillen."

Leren van Gent

Er zit eindelijk schot in de zaak. "Het kan niet rap genoeg gaan, want dit gaat om honderden mensen", benadrukt Ide. "We hebben nu op korte termijn heel veel in te halen. Maar goed, de wettelijke termijnen moeten natuurlijk wel gerespecteerd worden. Wim Distelmans (professor palliatieve geneeskunde aan de VUB) vatte het goed samen: het is too little too late."

Er ligt nog heel wat werk op de plank, maar wat de opvang van geïnterneerden betreft, heeft België wel stappen in de goede richting gezet. "We zijn nog niet zo ver als in Nederland, maar ik hoop dat we leren van Gent, maar er komt op zijn minst schot in de zaak. In Antwerpen is intussen ook de eerste steen gelegd, en ook in Wallonië komt een centrum."

Meest gelezen