"Onafhankelijke raad van bestuur zou niet goed functioneren"

Hoewel hij in het verleden de politieke benoemingen hekelde, wordt Marc Descheemaecker (N-VA) nu zelf door de Vlaamse regering benoemd als voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn. "Een onafhankelijke raad van bestuur zou niet goed functioneren", zegt de voormalige gedelegeerd bestuurder van de NMBS nu.

In maart publiceerde Descheemaecker een boek, "Dwarsligger", waarin hij uitgerekend de vele politieke benoemingen door de mangel haalde. Vandaag lijkt hij echter geen graten te zien in de vraag van de Vlaamse regering om voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn te worden. De voormalige topman van de spoorwegen raakte in mei niet verkozen op de Europese lijst van de N-VA.

“In geen enkel land ter wereld bestaat er een raad van bestuur die losstaat van de aandeelhouders. Dat is ook goed zo", zegt Descheemaecker in "De ochtend". "In dit geval is de Vlaamse overheid aandeelhouder van De Lijn, en zij stuurt dan ook mensen naar de raad van bestuur. Een volledig onafhankelijke raad van bestuur zal ook geen voeling hebben met de aandeelhouders, en zal daarom ook niet goed functioneren.”

“Ik denk dat de raden van bestuur zijn samengesteld op basis van competenties en dat de verschillende politieke partijen die deel uitmaken van de regering mensen op basis van bepaalde competenties naar die raden van bestuur hebben gestuurd", voegt hij eraan toe.

"Veel minder dan kwatongen beweren"

Descheemaecker heeft de afgelopen tijd niet enkel bij De Lijn een zitje vergaard. Sinds vorig jaar is hij ook voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport. Daarnaast is hij ook bestuurder bij de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Gimv en bij de holding boven Ethias. Ook bij de Hoge Raad voor Diamant bekleedt de oud-spoorbaas een functie.

"Dat zijn allemaal bestuurdersfuncties, geen voltijdse uitvoerende banen", nuanceert hij. "Mocht ik een voltijdse uitvoerende taak hebben, zou ik dat zeker niet allemaal aankunnen. Maar dit is perfect beheersbaar. Het zijn deeltijdse functies die vaak een aantal vergaderingen, een aantal voorbereidende taken met het management voorzien.”

Hoeveel Descheemaecker met al die bestuurdersfuncties verdient, is niet duidelijk. Bij Brussels Airport zou hij om en bij de 60.000 euro krijgen, al spreekt hij dat bedrag tegen. “Als je de echte getallen op een rijtje zet, zal het veel minder zijn dan wat de kwatongen altijd beweren", klinkt het.

Meest gelezen