60-procentregel bij dienstenchequebedrijven geschrapt

Dienstenchequebedrijven zijn niet langer verplicht om minstens zestig procent van hun nieuwe werknemers te zoeken bij langdurige werklozen en leefloners. De Vlaamse regering heeft die door de vorige federale regering ingevoerde verplichting geschrapt.

Om meer werklozen en leefloners aan de slag te helpen, besliste de vorige federale minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) in 2012 dat dienstenchequesbedrijven voor zes op de tien nieuwe jobs moesten recruteren onder leefloners of voltijds werklozen. Maar er kwam protest uit de sector, die de regel in de praktijk onhaalbaar noemde. Dienstenchequesbedrijven vonden daardoor onvoldoende geschikt en gemotiveerd personeel.

De Vlaamse regering schrapt die regel nu. "De 60%-regel houdt geen rekening met regionale verschillen in krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien legde de bestraffing onevenredig de verantwoordelijkheid bij dienstenchequeondernemingen, terwijl de tewerkstelling in die groep nog andere stakeholders heeft", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Om laaggeschoolden en langdurig werklozen aan een job te helpen, wil Muyters inzetten op alternatieven. "De VDAB zal haar acties inzake de screening en toeleiding naar de dienstenchequebedrijven verderzetten en versterken".

Meest gelezen