Doek valt over 16 Belgische ambassades en consulaten

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de lijst bekendgemaakt van de Belgische diplomatieke en consulaire posten die wegens besparingen moeten sluiten of herstructureren. Daarbij worden vooral Europese posten getroffen. Het gaat onder meer om de ambassades in de drie Baltische staten en de consulaten-generaal in Keulen, Rijsel, Genève en Johannesburg.

Dat er buitenlandse posten zouden dichtgaan werd vorige maand al aangekondigd, nu zijn ook de namen bekendgemaakt.

Voor Europa gaat het om de ambassades in Tallinn, Riga, Vilnius, Bratislava, Ljubljana en Nicosia en de consulaten-generaal in Keulen, Rijsel, Straatsburg en Genève.

In Afrika gaat het om de ambassades in Tripoli en Brazzaville en de consulaten-generaal in Casablanca en Johannesburg.

Op het Amerikaanse continent gaat eind deze maand het consulaat in Toronto dicht. De bureaus ontwikkelingssamenwerking in Quito en La Paz gaan dicht in de loop van 2015. Ook de ambassade in Kaboel zet haar activiteiten stop in januari 2015.

Besparing van 9 miljoen euro

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Reynders is het doel van de operatie tweeledig. "Enerzijds gaat het om een reorganisatie van de buitenlandse posten. Anderzijds gaat het natuurlijk om een besparing."

Deze nieuwe ingreep moet op jaarbasis 9 miljoen euro opleveren, het gaat om een besparing van 4 procent op personeel en 20 procent op de werkingskosten. Het gaat ook niet om de eerste herstructureringsoefening, benadrukt Reynders. "Die reorganisatie is al twee jaar aan de gang."

Geen vertegenwoordiging meer in Baltische staten

Opvallend is dat Belgische vertegenwoordiging in de Baltische staten wegvalt. "Tien jaar geleden leefde het idee om in elke Europese lidstaat een nieuwe ambassade te hebben. Maar dat heeft geen enkele zin meer", stelt Reynders. "De Europese ministers zien elkaar elke maand in de Europese Raad. In de plaats daarvan moeten we aanwezig zijn in andere plaatsen in de wereld. Er is een nieuw consulaat gekomen in Chennai in India en misschien starten we wel nieuwe activiteiten in China."

Reynders maakt zich sterk dat de dienstverlening aan de Belgen in de betrokken landen sterk zal blijven. Tenzij de overheden van de betrokken landen bezwaar hebben, zullen de taken van de consulaten-generaal overgedragen worden aan de ambassades in de respectievelijke hoofdsteden. Voor wat de ambassades die sluiten betreft, daar zullen de taken worden overgenomen vanuit een ambassade in een buurland.

Dat het consulaat-generaal in Rijsel sluit -in het noorden van Frankrijk wonen nogal wat Belgen- kan volgens Reynders geen onoverkomelijk obstakel zijn. "We blijven in Marseille omdat dat ver weg is van Parijs. Maar vanuit Rijsel is het maar een half uurtje naar Parijs. Dat kan geen probleem vormen."

Ons land telt meer dan 100 diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Zo'n 500.000 landgenoten wonen in het buitenland.

Meest gelezen