Koning Filip verleende dit jaar slechts 2 keer gratie

De koning heeft in 2014 aan slechts twee veroordeelden gratie geschonken, nog nooit was dat zo weinig. In de praktijk is het het ministerie van Justitie dat over de gratieverleningen beslist. Daar wordt het hele systeem nu geëvalueerd. Mogelijk komt er een einde aan de praktijk.

Dankzij een gratieverlening kunnen veroordeelden strafvermindering of zelfs een kwijtschelding van straf krijgen. De dalende trend in het aantal toegekende gratieverleningen is al jaren een feit. Bovendien ligt de praktijk ook onder vuur, onder meer door regeringspartijen N-VA en Open VLD.

Dit jaar werden nog twee gratiedossiers bekrachtigd, maar dan wel door de vorige minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). De nieuwe minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft daarna geen groen licht meer gegeven voor nieuwe gratieaanvragen.

Justitie is nu bezig aan een evaluatie van het systeem, schrijft Het Nieuwsblad. De woordvoerster van Geens bevestigt dat aan onze redactie, maar kon verder geen details kwijt. Maar het is dus niet ondenkbaar dat de gratieverleningen in de praktijk niet meer zullen gebeuren.

Gratierecht in de Grondwet

Als de regering het gratierecht ook wettelijk wil afschaffen, dan zal de Belgische Grondwet moeten worden gewijzigd. Het gratierecht van de Koning is namelijk in artikel 110 van de Grondwet opgenomen.

"De Koning heeft het recht de door de rechters uitgesproken straffen kwijt te schelden of te verminderen, behoudens hetgeen ten aanzien van de ministers en van de leden van de Gemeenschaps- en Gewestregeringen is bepaald."

Meest gelezen