"Nieuwe NMBS-dienstregeling gaf problemen qua capaciteit en stiptheid"

De nieuwe NMBS-dienstregeling die vandaag werd ingevoerd leverde op verschillende plaatsen capaciteitsproblemen op. Op de belangrijke oost-westas liet de stiptheid te wensen over. Dat zegt reizigersvereniging TreinTramBus. Volgens de NMBS bleven de vertragingen beperkt, maar kunnen enkele pijnpunten nog worden bijgestuurd.

"Zeggen dat het nieuwe dienstrooster vierkant draait, zou overdreven zijn, maar in enkele belangrijke stations waren er problemen met de capaciteit of de stiptheid", zegt woordvoerder Jan Vanseveren.

"In Gent en Mechelen waren de treinen te kort, en konden er te weinig passagiers worden vervoerd. Op de oost-westas zagen we dan weer opvallende stiptheidsproblemen. In de grote stations van Leuven en Gent, die het meeste reizigers over de vloer krijgen, waren vertragingen van een kwartier tot een halfuur geen uitzondering", aldus Vanseveren.

Volgens TreinTramBus duurde de ochtenddrukte ook langer dan gewoonlijk. "Tussen 10 en 11 uur was het nog veel drukker dan op een gemiddelde dag. Tegen de middag begonnen de vertragingen geleidelijk aan te verdwijnen."

Hoe de avondspits zal verlopen, valt moeilijk te voorspellen. "We vermoeden dat het vlotter zal gaan dan vanmorgen, al zullen de effecten van de nationale staking van gisteren zich mogelijk nog laten voelen", meent Vanseveren.

NMBS: "Pijnpunten komende dagen bijsturen"

Volgens de NMBS bleven de vertragingen vanmorgen al bij al beperkt. "Het nieuwe dienstrooster bevat enkele grote wijzigingen, zowel voor ons personeel als voor de reizigers. Iedereen moet opnieuw even zoeken welke trein nu het best bij hem past. De hinder bleef toch binnen de perken", zegt woordvoerder Bart Crols.

Het effect van de nationale staking van gisteren was in elk geval wel voelbaar. "Het was vanochtend na de stakingsdag zeer druk in onze stations, en dat speelt zeker mee."

"We weten ook dat er qua capaciteit en materieel nog enkele pijnpunten waren", meent Crols. "Die gaan we de komende dagen en weken zeker bijsturen. Deze verandering is jarenlang voorbereid, maar je weet pas echt hoe de dingen lopen als je het in de praktijk ziet."

"We gaan er hoe dan ook alles aan doen om de avondspits zo goed mogelijk te laten verlopen", besluit Crols.

Meest gelezen