Hoe kan je je wapenen tegen de "stille moordenaar"?

Met de eerste winterprik van vorige week zijn al enkele CO-slachtoffers gevallen. Binnenlandse Zaken waarschuwt voor deze "stille moordenaar" en geeft enkele nuttige adviezen om CO-intoxicatie te voorkomen.
vide

In de Luikse gemeente Grivegnée overleed een moeder van 3 jonge kinderen en in Gent werden 2 kinderen gelukkig op tijd gered, waarschuwt de FOD Binnenlandse Zaken. Jaarlijks telt het Antigifcentrum minstens 1.250 slachtoffers waarvan er in 2013 26 stierven. 

Daarom is het belangrijk je tegen CO- of koolstofmonoxidevergitiging te wapenen, beklemtoont Binnenlandse Zaken. CO ontstaat bij slechte verbranding van gas, kolen, stookolie, benzine of hout. Het gevaar aan CO is dat je het niet ziet of ruik, vandaar ook de naam "stille moordenaar". Belangrijke bronnen van CO zijn defecte warmwatertoestellen in de badkamer en individuele verwarmingstoestellen in de living of slaapkamer.

Drie kwart van de ongevallen gebeurt tussen november en maart. In huis gebeurt de helft van de ongevallen in de living of de slaapkamer, meestal door een verwarmingstoestel zoals een kachel, en 33 procent van de ongevallen gebeurt in de badkamer, meestal veroorzaakt door een warmwatertoestel op gas. De meest voorkomende problemen zijn onvoldoende verluchting, defecte toestellen en een slechte rookafvoer via de schoorsteen.

Verwarmingstoestellen moeten regelmatig onderhouden worden, en schoorstenen moeten geregeld geveegd door een vakman. Vooral wie een watergeiser op aardgas (een boiler) in de badkamer heeft hangen, moet oppassen. Let erop dat het vlammetje steeds blauw is. Een gele of oranje vlam duidt op een slechte verbranding van het aardgas en mogelijk gevaar op CO-vergiftiging. Laat het toestel zeker één keer per jaar nakijken door een vakman. Zorg ook steeds voor goede verluchting. Een rooster in de badkamerdeur kan je leven redden.

Meest gelezen