Specialist raadplegen? Voortaan betaal je altijd 12 euro uit eigen zak

Het remgeld voor specialisten wordt vanaf 1 januari 2015 voor elke specialisatie gelijk. Voor gewone patiënten zal het 12 euro bedragen, voor mensen met een laag inkomen is dat 3 euro.

De maatregel was al een tijd aangekondigd, vandaag heeft de ministerraad hierover de knoop doorgehakt: wie een specialist raadpleegt, moet vanaf volgend jaar 12 euro uit eigen zak betalen, mensen met een laag inkomen 3 euro. 

Tot nu toe bedroegen de remgelden (het deel van het ereloon voor de arts dat het ziekenfonds niet terugbetaalt) tussen 8 en 15 euro naargelang de specialisatie. Voortaan wordt dat dus 12 euro, ongeacht welke specialisatie. Voor onder meer gynaecologen en oogartsen (van 8,23 naar 12 euro) betekent dat een verhoging van het remgeld, een bezoekje aan de pediater kost de patiënt dan weer een beetje minder (van 12,69 naar 12 euro). 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geeft wel toe dat het globaal gezien om een lichte stijging gaat, "maar de Belg zal jaarlijks slechts 35 eurocent meer betalen per persoon in 2015. Een minimale bijdrage", klinkt het. "Bovendien is het een signaal aan de patiënt om niet altijd meteen naar de specialist te gaan. 

"Serieuze slok op de borrel voor sommige mensen"

Volgens de Christelijke Mutualiteit is de nieuwe regeling een vereenvoudiging, al zullen sommige patiënten wel wat meer moeten betalen bij een bezoek aan de specialist. "De belangrijkste raadplegingen, onder meer bij de oogarts, de gynaecoloog en de orthopedist, worden een flink stuk duurder, van 8,23 naar 12 euro. Dat klinkt misschien weinig, maar dat is toch 140 Belgische frank", zegt Marc Justaert. "Dat is toch voor sommige mensen een serieuze slok op de borrel."

BVAS, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, noemt de nieuwe regeling evenwichtig. De vereniging wijst er trouwens op dat heel wat artsen niet geconventioneerd zijn en dus nog een bijkomend ereloon kunnen vragen, wat ook niet wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Meest gelezen