Vergelijkingssite voor ziekenhuizen op komst

Er komt één centrale website om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken. Op de website die in het voorjaar online komt, zullen patiënten kunnen zien hoe goed ziekenhuizen scoren voor borstkankerbehandelingen, bevallingen, handhygiëne en tevredenheid van patiënten.

Een rangschikking van ziekenhuizen komt er niet. De website is bedoeld om een aantal ziekenhuizen te kiezen en dan met elkaar te vergelijken, zegt Vera De Troyer van de Vlaamse ziekenhuizen.

“Er is een module ingebouwd waardoor een patiënt drie ziekenhuizen naast elkaar gaat kunnen plaatsen. En dan zal de patiënt op basis van een aantal maatstaven kunnen kijken hoe de ziekenhuizen zich tegenover elkaar verhouden”, legt De Troyer uit.

Naast die vergelijkingsfunctie zullen patiënten op de website ook kunnen zien hoe ziekenhuizen zich verhouden tot het Vlaamse gemiddelde en of het ziekenhuis voldoet aan de norm en welke acties het ziekenhuis eventueel plant om in de toekomst beter te functioneren.  

Gluren bij de buren

"We zien dat zo'n website ook een stimulans kan zijn voor ziekenhuizen om nog extra middelen in te zetten om te gaan werken aan de kwaliteit van de zorg", zegt De Troyer, die de concurrentiestrijd die de website wellicht zal veroorzaken tussen de ziekenhuizen nuanceert. "We kunnen altijd leren van elkaar, en zelfs als je een mooi cijfer hebt, is er altijd wel wat  ruimte voor verbetering, dus laat ons gewoon leren van elkaar."

De controle op de gegevens gebeurt op twee manieren, verduidelijkt ze. "Enerzijds zijn er een aantal gegevens die worden aangeleverd door de ziekenhuizen zelf, maar anderzijds zijn er ook toetsingen voorzien waarbij ziekenhuizen op een onaangekondigd moment elkaar gaan toetsen. We gaan dus een beetje gluren bij de buren, en dat gaat ons toch een bepaalde validiteit van de gegevens geven."

De zogenoemde peer review werd nu al voor bepaalde indicatoren gebruikt. "Dat was een heel positieve ervaring", aldus De Troyer, die tegenspreekt dat de methode een veredelde kliklijn zou zijn. "Helemaal niet. We zien ook bij deze indicatoren dat er een verschil is tussen interne en externe metingen. We kunnen er echt wel garant voor staan dat die auditoren dat met de nodige sérieux doen."

Hoewel de website een volledig vrijwillig initiatief is, werken alle Vlaamse ziekenhuizen mee aan het project, benadrukt De Troyer nog.

Meest gelezen