"Let op, mijn klein engeltje"

500 dagen na zijn inauguratie toont koning Filip zich in een unieke reportage een betrokken vorst en vader. Hij wil België promoten in de rest van de wereld, zonder zijn eigen gezin daarbij uit het oog te verliezen. Dat blijkt uit een unieke reportage van "Koppen". Deuren die normaal gesloten blijven, gingen nu wel open.

De reportage schetst het beeld van een jonge koning die tegelijk een land moet leiden, maar ook een gewone papa wil zijn. Hij probeert ten allen tijde een evenwicht te zoeken tussen werkmeetings en privémomenten.

VRT-journaliste en royaltykenner Pascale Mertens kreeg de kans om de koning van nabij te volgen in zijn doen en laten, maar dat liep niet meteen van een leien dakje.

"Hoe dichter we bij de deadline kwamen, hoe meer we mochten filmen. Dat was tekenend voor het hele project: het vertrouwen moest echt groeien. Onze laatste opnames zijn de betere in het geheel", vertelt Mertens.

Hoe ver koning Filip de camera's ook toeliet, toch bleven sommige deuren gesloten. "De woordvoerders van Filip bleven altijd in onze buurt. Soms werd gevraagd om de camera uit te zetten. We mochten ook nooit rechtstreeks in de camera vragen stellen. Dat bleef een brug te ver", legt Mertens uit.

"Filip wilde tonen dat het koningschap meer is dan lintjes knippen"

Waarom laat Filip uitgerekend nu cameraploegen toe? "Filip vindt dat er te oppervlakkig wordt gesproken over het koningshuis", verklaart Mertens. "Hij is heel erg bezig met wat mensen over hem denken. Zijn functie gaat over meer dan lintjes knippen, en dat wilde hij tonen. We zien zijn persoonlijke kijk op wat het koningschap zou moeten zijn."

Tijdens de werkmeetings zien we Filip als een aandachtige en betrokken vorst. In gesprekken met zijn adviseurs stelt hij veel vragen. Hij komt geïnteresseerd en geconcentreerd over.

Wanneer het bijvoorbeeld gaat over de zelfmoordcijfers in ons land, schrikt koning Filip oprecht. "Dat thema ligt me na aan het hart. Elke persoon die zelfmoord pleegt, is er een te veel. Dat mag echt niet zomaar gebeuren", klinkt het kordaat.

"België positief op de kaart zetten in het buitenland"

"Filip richt zich in de reportage nooit rechtstreeks tot de camera, omdat elk woord dat hij zegt gedekt moet zijn door de regering. Interviews zijn dus te delicaat", verklaart Pascale Mertens. "Via gesprekken met zijn adviseurs komen we meer te weten over zijn kijk op zijn functie. Geen enkel staatshoofd heeft dat ooit toegestaan."

Zo geeft Filip te kennen dat hij een bruggenbouwer wil zijn, tussen de verschillende gemeenschappen in ons land. Hij noemt dat "de prioriteit van dit huis".

Een ander stokpaardje van Filip is het promoten van ons land. Hij wil niet louter staatsbezoeken doen om lintjes door te knippen. Het economische aspect is voor hem van groot belang. "We hebben dit jaar twee presidenten mogen ontvangen, en dat is cruciaal. België moet op de kaart gezet worden. En we moeten mensen goed ontvangen, want dat draagt bij tot ons positief imago."

Betrokken gezinsman

De reportage toont Filip ook tijdens enkele privémomenten. Bij een fietstocht door Brussel bijvoorbeeld, waar hij zijn kinderen geen moment uit het oog verliest. Zeker zijn jongste dochter Eleonore, die hij liefkozend "mijn klein engeltje" noemt, niet. Of tijdens gezinsuitstappen, waar vooral het enthousiasme van Mathilde aanstekelijk werkt. En natuurlijk is Filip ook de vader die graag een balletje trapt met zijn zonen in het park.

Zowel de koning als de koningin vinden het cruciaal om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven. Mathilde wil tijdens de examenperiode van de kinderen voldoende thuis zijn, Filip hoopt dat 2015 niet zo druk wordt als 2014. "Dat was op de limiet", geeft hij toe. Het is duidelijk dat Filip na 15 jaar huwelijk nog steeds een sterke tandem vormt met Mathilde.

Met hun oudste dochter Elisabeth is de opvolging bovendien verzekerd. Voor een herdenkingsevenement voor de Eerste Wereldoorlog, droeg ze een zelfgeschreven tekst voor. Haar ouders zijn zichtbaar fier. "Het was een groot moment om daar met ons drieën te zijn, om haar te steunen. Dat hele moment was indrukwekkend en ontroerend."

Meest gelezen