Gasfactuur gaat omlaag in januari

Vanaf 1 januari zal de gasrekening voor gezinnen en bedrijven omlaag gaan. Netbeheerder Fluxys is van plan zijn tarieven met 7 procent te verlagen. Voor gezinnen wordt de vermindering geschat op enkele euro's per maand, voor bedrijven en KMO's zal het verschil veel groter zijn. Anderzijds "is de algemene stijging van de energieprijzen niet meer te vermijden", zegt Bart De Wever.

Na verschillende aankondigingen over hogere elektriciteitsprijzen volgend jaar, toch een beetje goed nieuws voor de gezinnen: de gasfactuur zou licht dalen. Een gemiddeld gezin zou enkele euro's minder betalen per maand.

De transporttarieven dalen vanaf 1 januari met 7 procent, maakten Fluxys Belgium en de Belgische energieregulator CREG bekend in een persbericht. De daling met 7 procent is goed voor 31 miljoen euro. "Ze wordt integraal doorgerekend aan de klant, maar maakt slechts een deel van de eindfactuur uit."

Volgens Annemarie De Vreese, woordvoerster van de CREG, bestaat de gasfactuur voor ongeveer een derde uit de gasprijs, een derde uit distributienettarieven en een derde uit transportkosten, heffingen en andere. "De daling met 7 procent van de transportkosten heeft dus maar een impact op een deel van de eindfactuur. Voor de gezinnen gaat het om een daling met enkele euro's per maand, maar voor kmo's en grote bedrijven tikt het bedrag toch flink aan."

"De lagere tarieven versterken ook de positie van het Belgische vervoersnet als draaischijf van de internationale gasstromen in Noordwest-Europa", luidt het nog. "Door de tarieven scherp te houden, blijft Fluxys goed gewapend in de concurrentie met andere operatoren in Europa die actief zijn in de internationale doorvoer van aardgas."

Elektriciteit duurder: De Wever legt schuld bij vorige regering

De lichte daling van de gasfactuur komt er na verschillende onheilspellende berichten over een fors hogere elektriciteitsrekening. "De stijging van de energieprijzen is niet meer te vermijden. En dat het véél zal zijn, staat vast," zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever daarover in Het Laatste Nieuws.

De Wever wijst erop "dat men er destijds voor heeft gekozen om te stoppen met kernenergie. Daar zou iets voor te zeggen zijn als er alternatieven waren, maar die zijn er niet. Eerst werd zonne-energie voorgesteld, met als gevolg dat we nu per inwoner meer zonnepanelen hebben dan Australië. Daarna werd er ingezet op wind. Dat is al iets beter, maar we hebben te weinig gunstige windposities", aldus nog De Wever.

Elektriciteit zou 30 procent duurder kunnen worden. Volgens De Wever had dat zelfs 50 procent kunnen zijn, als de federale regering had beslist om de btw op energie te verhogen van 6 naar 21 procent. "Net daarom hebben we dat niet gedaan."

Meest gelezen