Farid le Fou onbewaakt opgenomen in het ziekenhuis na hongerstaking

Farid Bamouhammad, beter bekend als Farid le Fou, is zonder bewaking opgenomen in een ziekenhuis. Hij is eerder door een rechter in Luik voorlopig vrijgelaten om medische redenen. "Hij wordt niet bewaakt door agenten, maar wel door één van zijn advocaten", zegt zijn advocaat Marc Nève. Bamouhammad is al 55 dagen in hongerstaking, maar hij zou zelf nog kunnen wandelen en praten.
Archieffoto

Door zijn zwakke gezondheidstoestand na 55 dagen hongerstaking moest Bamouhammad overgebracht worden naar een ziekenhuis. VRT Nieuws heeft vernomen dat het om het Brusselse Sint-Pieters-ziekenhuis gaat, maar de directie wil dat niet bevestigen.

Opvallend is dat Bamouhammad toch nog te been zou zijn. Volgens Justitie werd hij door zijn advocaten met de auto naar het ziekenhuis gebracht, en is hij verbaal nog zeer actief.

"Bamouhammad vraagt al jaren penitentiair verlof aan dat steeds werd geweigerd", zegt zijn advocaat Marc Nève. "Uit wanhoop is hij dan in oktober in hongerstaking gegaan."

Het Europese Hof besliste eerder dat hij naar een burgerlijk ziekenhuis moest overgebracht worden als zijn medische situatie dat vereiste. Eenmaal hij in een ziekenhuis in Luik lag, eisten zijn advocaten dat hij niet in beveiligde ziekenhuiskamer mocht worden behandeld. Een kortgedingrechter in Luik gaf hen gisteren gelijk, waarna hij zonder voorwaarden voorlopig in vrijlating werd gesteld.

Nu hij vrij is, hoeft hij dus niet bewaakt te worden, noch een penitentiair regime volgen. Hij zou dus ook bezoek mogen ontvangen. "Er zijn geen agenten bij hem,", bevestigt Nève, "hij wordt enkel door zijn advocaat bewaakt." Eenmaal hij terug aan de betere hand is, moet hij volgens de wet opnieuw naar de gevangenis.

Het is opmerkelijk dat hij niet wordt bewaakt, aangezien hij in het verleden al tientallen pogingen heeft ondernomen om uit de gevangenis te ontsnappen. Farid Bamouhammad zit al sinds 1985 opgesloten voor onder meer doodslag. Door zijn onhandelbaar gedrag is hij al meer dan 167 keer in een andere gevangenis geplaatst.

Verzet

De rechter legde de Belgische staat een dwangsom van 25.000 euro op per dag dat Bamouhammad nog in de gevangenis zou verblijven. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft verzet aangetekend tegen het vonnis, maar dat schort de vrijlating niet op.

Volgens bronnen uit het gevangeniswezen zou het de eerste keer zijn dat een hongerstaker wegens zijn gezondheidstoestand voorlopig wordt vrijgelaten. De gevangenen die voorlopig worden vrijgelaten om medische redenen zijn meestal zodanig ziek, dat ze later niet meer zullen kunnen terugkeren naar de gevangenis.

Gevangenen worden wel vaker opgenomen in het ziekenhuis, maar dat gebeurt dan wel steeds onder strenge begeleiding.

Meest gelezen