Franse frietjes willen samen met Belgische frietjes erkend worden door Unesco

De Belgische friet, het is een begrip. Begin dit jaar erkende Vlaanderen de frietkotcultuur als immaterieel erfgoed. Binnenkort komen de Franse en de Duitstalige gemeenschap daar bij en kan ons land een aanvraag indienen bij Unesco. De frituristen uit Noord-Frankrijk willen echter niet achterblijven en willen ons land vervoegen bij die aanvraag. Op weg naar een frite Franco-Belge, quoi?

"L'union fait la frite", kopt de weekendeditie van de Franse krant La voix du Nord. Een parodie op de Belgische wapenspreuk "L'Union fait la force (eendracht maakt macht)". De krant vraagt zich af of Noord-Frankrijk zich niet kan aansluiten bij België wanneer ons land bij Unesco een aanvraag zal indienen om de frietkotcultuur te laten erkennen. "Le Nord zonder haar frietkoten, dat is le Nord niet", laat een frietkotuitbater optekenen in de krant.

De Franstalige minister van Landbouw René Collin (CDH) is het idee van een Belgisch-Franse frietenunie niet ongenegen. "We weten dat de frietkotcultuur ook in Noord-Frankrijk heel sterk is en dat de Fransen zich willen aansluiten bij ons", laat het kabinet van Collin weten aan deredactie.be "Een gezamenlijke aanvraag bij de Unesco is dus best mogelijk."

Zo ver is het echter nog niet. Het Belgische dossier is nog niet volledig geofficialiseerd, klinkt het. De officiële instanties uit Frankrijk hebben de Belgische autoriteiten ook nog niet gecontacteerd.

Rest nog de belangrijke vraag: welke friet is de beste? "De Belgische friet is de beste ter wereld", antwoordt minister Collin in "La voix du Nord". "Maar dat belet ons niet om samen te werken met onze Franse vrienden rond de friet, symbool van onze gastronomie."

Meest gelezen