Federale overheid is betere betaler dan de Vlaamse

De federale overheid heeft grote vooruitgang gemaakt wat betreft het tijdig betalen van zijn facturen aan de bedrijven. De Vlaamse overheid heeft op dat vlak nog werk aan de winkel. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.
BELGA/KRAKOWSKI

"De overheid is je vriend, maar als het op betalen aankomt, is het soms tergend lang wachten", zegt Christel Wouters van bouwbedrijf Wocon in Londerzeel. En dit jaar is het nog erger dan anders "als je ziet dat we vandaag nog werven hebben die de werken van augustus moeten betalen, terwijl we al eind november zijn, dat kan je dat als bedrijf gewoon niet blijven runnen."

"Natuurlijk kunnen we aankloppen bij de banken om ons te helpen een periode te overbruggen", vertelt Wouters, "maar dat kost ons ook geld. Je kan dan intresten vragen aan de klant, maar het is zelden dat die ook betaald worden."

Federale overheid doet het alsmaar beter

De overheid is inderdaad nog altijd een slechte betaler, beaamt Marleen Michielsen van het handelsinformatiekantoor Graydon. Een privébedrijf hanteert doorgaans een betaaltermijn van dertig dagen, bij de overheid is die termijn soms twee tot drie keer zo lang.

Maar alvast de federale overheid heeft spectaculaire vooruitgang geboekt in het correct betalen van de leveranciers. Negen op de tien facturen worden nu op tijd betaald. Vooral Defensie doet het veel beter dan vroeger. Acht op de tien facturen worden daar nu op tijd betaald. En er zijn geen zware betaalachterstanden meer.

Justitie blijft de slechtste leerling, met zelfs 13 procent grove wanbetalingen: facturen die 90 dagen na de vervaldatum nog altijd niet zijn betaald.

Vlaamse overheid: nog werk aan de winkel

Maar aan Vlaamse kant is de situatie minder rooskleurig. Uit een steekproef bij meer dan 170 leveranciers blijkt dat de Vlaamse administratie maar 65 procent van de facturen op tijd betaalt.

En bij meer dan 20 procent is er een heel zware betaalachterstand van meer dan 3 maanden. Het bouwbedrijf Wocon trekt alvast zijn conclusies: "Nu hebben we zo'n 80 procent overheidsopdrachten", zegt bedrijfsleider Christel Wouters. "Maar in de toekomst willen we dat inperken tot 50 procent, en dus meer gaan werken met privébedrijven."

Morgen, zaterdag, kunt u in "De Vrije Markt" op Eén (om 12.35 uur) een debat bekijken over de betalingsachterstand van de overheid met Marleen Michielsen van Graydon en professor overheidsfinanciën Herman Matthijs.

Meest gelezen