"Raar dat fraudecijfers bij thuisverplegers nu plots opvallen"

Het is vreemd dat de cijfers van het Riziv over fraude in de thuisverpleging nu plots aan het licht komen. Dat vertelt een thuisverpleger aan onze redactie. Een zogenoemde profielencommissie gaat namelijk voor alle medische professionals jaarlijks na of hun aantal aangegeven prestaties wel stroken met de realiteit.

Voor elke medische beroepsgroep heeft het Riziv een eigen profielencommissie. Deze experten toetsen jaarlijks het aantal prestaties van een medisch professional af aan het zogenoemde Rizivprofiel. Worden er grote afwijkingen van het gemiddeld aantal prestaties en inkomsten vastgesteld, dan starten ze een onderzoek.

Een afwijking is echter niet hetzelfde als fraude, meent Pierre Fourier, die een thuisverplegingspraktijk leidt aan onze kust. Hij heeft 22 voltijdse werknemers in dienst.

"Als je er bewust voor kiest om 7 dagen op 7 te werken, kom je automatisch aan meer prestaties dan iemand die 4/5 werkt. Meer werken betekent ook sowieso meer verdienen. Dat is de logica zelf", verklaart hij.

"Vertrouwen in werknemers, maar eigenlijk niet te checken"

Ligt het fraudeprobleem in de sector dan aan een gebrek aan transparantie bij het doorgeven van medische prestaties? "Ik kan niet volledig uitsluiten dat ik zelf nog nooit een verkeerd aantal prestaties heb aangegeven", geeft Fourier toe.

"Als ik van mijn werknemers prestaties doorkrijg die doelbewust verkeerd aangemeld worden, dan wordt er zorg aangerekend die niet is verstrekt. Ik heb het dan bijvoorbeeld over een situatie waarin een medewerker niet zou melden dat een vaste patiënt niet thuis was en dus niet werd verzorgd", legt hij uit.

Fourier ziet wel een verschil tussen zelfstandige zorgverstrekkers en verplegers in dienstverband. "Mijn mensen werken voltijds in loondienst. Ze hebben er zelf geen belang bij om hun aantal prestaties kunstmatig op te drijven, omdat ze toch een vast bedrag per werkuur uitbetaald krijgen."

"Ik sluit niet uit dat dit voor zelfstandigen misschien anders ligt", vervolgt Fourier. "Er is hoe dan ook de tendens in onze sector om meer te gaan presteren, om uit de kosten te kunnen komen."

"Aanpak van fraude positief, maar sector niet viseren"

De Federale Neutrale Beroepsvereniging Verpleegkunde laat in een persbericht weten dat ze de communicatie over de fraudegevallen binnen hun sector betreurt.

"De sector van de thuisverpleging is al vele jaren, met enorme voorsprong de meest gecontroleerde sector door en binnen het Riziv. Het is dan ook logisch dat er gemiddeld meer inbreuken worden vastgesteld", aldus voorzitter Willy Vertongen.

Toch is de beroepsvereniging heel duidelijk: meer controles bij fraudeurs worden toegejuicht. "We zijn als sector al jarenlang vragende partij om mensen met een afwijkend profiel strenger op te volgen. Toch vinden we ook dat mensen niet blind mogen zijn voor de bestaande vraag naar zorg, die simpelweg niet gebonden is aan kantooruren."

Meest gelezen