Test-Aankoop klaagt belangenvermenging in farma-industrie aan

Consumentenorganisatie Test-Aankoop klaagt de belangenvermenging in de farma-industrie aan. Ze doet dat naar aanleiding van een klacht van een aantal Europese consumentenorganisaties. De klacht werd ingediend tegen twee farma-bedrijven die volgens hen samenspannen om een goedkoper oogmedicijn van de markt te houden.

Oogpatiënten mogen niet worden behandeld met Avastin (kostprijs: 40 euro), hoewel het even werkzaam is als het veel duurdere Lucentis (kostprijs: 800 euro). Test-Aankoop en consumentenorganisaties uit Spanje, Portugal en Frankrijk dienen een klacht in tegen de producenten van de geneesmiddelen. Dat bericht De Standaard.

Een injectie met Lucentis in het oog kost meer dan 800 euro. Een injectie met Avastin kost maar 40 euro. De middelen zijn chemisch sterk met elkaar verwant en werken even goed om gezichtsverlies af te remmen bij "vochtige, leeftijdsgebonden maculadegeneratie", een oogaandoening die vooral 65-plussers treft.

Toch mogen artsen officieel alleen het dure middel gebruiken. Enkele Europese consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, dienen daarom een klacht in bij hun nationale mededingingsautoriteiten. In Italië werden de twee producenten reeds veroordeeld tot een boete van 830 miljoen euro.

Volgens de consumentenorganisaties uit ons land en uit Spanje, Portugal en Frankrijk spannen de farmabedrijven achter de twee geneesmiddelen samen om het goedkopere geneesmiddel af te schermen van oogpatiënten. Op die manier kunnen ze samen meer winst per behandeling opstrijken.

De overheden die het duurdere geneesmiddel moeten vergoeden, zijn daarvan de dupe. "Volgens berekeningen heeft dat de sociale zekerheid de voorbije vijf jaar 200 miljoen euro gekost", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop aan deredactie.be. "In tijden van besparingen is dat een post waar zeker op bespaard kan worden."

Mechels: "Avastin laten registreren"

Met de klacht willen de consumentenorganisaties twee doelen bereiken, aldus Mechels. "Ten eerste willen we uiteraard dat zulke praktijken van verstrengeling stoppen. Op die manier kan het goedkopere Avastin geregistreerd worden voor gebruik bij oogaandoeningen, en kunnen artsen het legaal gebruiken."

Volgens Test-Aankoop is het niet de eerste keer dat zo'n geval van belangenvermenging in de farma-industrie voorkomt. "Daarom willen we als tweede doel stellen dat er meer onafhankelijk onderzoek komt naar de werkzaamheid van geneesmiddelen. Vaak is dit nu nog commercieel gesponsord door belanghebbende bedrijven", zegt Mechels. "Het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) zou daar middelen voor moeten vrijmaken."

Meest gelezen