The Jane sleept eerste Michelinster in de wacht

The Jane, het nieuwe restaurant van Sergio Herman in Antwerpen, wordt meteen al bekroond met een eerste Michelinster. Hof van Cleve (Kruishoutem), Hertog Jan (Zedelgem) en De Karmeliet (Brugge) behouden hun drie sterren. Dat bleek bij de voorstelling van de Michelingids 2015 in Gent.
Sergio Herman in zijn nieuwe restaurant The Jane

"Eenvoud siert", dat is wat de Belgische gastronomie volgens de nieuwe Michelingids karakteriseert. “Er wordt opnieuw gekozen om uitmuntende producten voor zich te laten spreken zonder onnodige bewerkingen, de chefs gaan voor generositeit en rijke smaken zonder al teveel poespas. Kortom: ze gaan back to basics”, stelt Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids. "De no-nonsensekeuken is springlevend."

Volgens de Michelingids blijven 3 restaurants eruit springen als het op het "laten excelleren van het product aankomt": Hof van Cleve (Peter Goossens - Kruishoutem), Hertog Jan (Gert De Mangeleer - Zedelgem) en De Karmeliet (Geert Van Hecke - Brugge) mogen dan ook hun 3 sterren behouden. Michelin volgt dus het oordeel van Gault&Millau, die De Karmeliet een vol punt liet zakken, niet.

Hertog Jan verhuisde eerder dit jaar van Brugge naar Zedelgem en zette daarbij "in de prachtig verbouwde hoeve een stap vooruit". "Daar wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk zelfgekweekte groenten zijn in de keuken", klinkt het. (kleine foto: Gert De Mangeleer en zakenpartner Joachim Boudens; foto onderaan: dessert Hertog Jan)

Geen wijzigingen bij de 2-sterrenrestaurants, 10 nieuwe 1-sterrenrestaurants

Geen wijzigingen dus aan het driesterrenfirmament, en al evenmin bij de restaurants met 2 sterren. Het was uitkijken of het Brusselse restaurant Bon-Bon, de hemel ingeprezen door Gault&Millau, een derde ster zou krijgen, maar chef Christophe Hardiquest moet tevreden zijn met een status-quo. Ook In De Wulf (Kobe Desramault) werd hier en daar een tweede ster toegedicht, maar Michelin vindt het Dranouterse restaurant blijkbaar geen tweede ster waard.

Er zijn wel 10 Belgische restaurants die een eerste Michelinster krijgen, waarvan 4 in Wallonië en 3 in Brussel en 3 in Vlaanderen. Het gaat om:

  • The Jane (Antwerpen)
  • Publiek (Gent)
  • D'Oude Pastorie (Lochristi)
  • Philippe Meyers (Eigenbrakel)
  • Les Piers dans le Plat (Marenne)
  • Héliport Brasserie (Luik)
  • Aux petits oignons (Geldenaken)
  • Le Pigeon Noir (Ukkel)
  • Le Monde est Petit (Etterbeek)
  • Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) 
     

In het Groothertogdom Luxember krijgt La Cristallerie (Luxemburg Stad) als enige Luxemburgse restaurant een eerste ster.

"Weldoordachte, lichte gerechten met sensationele smaakharmonie"

De opening van The Jane, het nieuwe restaurant van Sergio Herman (die vorig jaar zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis sloot) in een immense Antwerpse kapel (foto), was volgens de Michelingids "hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014". "En Sergio Herman en sous-chef Nick Bril lossen de verwachtingen in met hun weldoordachte, lichte gerechten die een sensationele smaakharmonie opleveren", klinkt het.

Ook veel lof voor het Gentse restaurant Publiek, van "flemish foodie" Olly Ceulenaere. "Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen", luidt het oordeel.

Winnaars, en dus ook verliezers

11 nieuwe sterren maar slechts 5 nieuwe sterrenrestaurants, dat betekent dat er 6 restaurants hun ster verliezen. 't Huis van Lede (Kruishoutem), Lemonnier (Lavaux-Sainte-Anne), La Frairie (Perwez) en Prêt-à-Goûter (Zolder) kunnen niet meer pakken met een Michelinster, net als Favaro (Esch-sur-Alzette) en Le Bouquet Garni (Luxemburg) in het Groothertogdom Luxemburg.

137 sterrenrestaurants in de 59e Michelingids

In de nieuwe gids staan in totaal 137 sterrenrestaurants, waarvan 3 driesterren-, 17 tweesterren- en 117 éénsterrenrestaurants (11 nieuwe). Dat zijn er 5 meer dan vorig jaar.

Naast de sterren worden ook 159 restaurants beloond met een "bib gourmand". Daarmee wil de gids "het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol" in de kijker zitten. Dit jaar zijn er 34 nieuwe restaurants met het label "bib gourmand". 

Wie zin heeft om eens een sterrenrestaurant uit te proberen: bij Hertog Jan mag u zich aan een onderstaand dessertje verwachten.

Meest gelezen