Antwerpse procureur-generaal: "Systeem van verstek hervormen"

De Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene vindt dat het systeem van verstek en verzet moet worden herzien, omdat het zich leent tot misbruiken. Dat zegt hij in De Standaard naar aanleiding van de zaak van een Antwerpse douanier die al de vierde keer hetzelfde proces krijgt. Dominique Debrauwere van het parket-generaal in Gent treedt hem bij.

Bij de procedure van verstek en verzet verschijnt de beklaagde niet voor de strafrechter, waardoor hij later verzet kan aantekenen tegen een eventuele veroordeling en het proces opnieuw gevoerd moet worden. De Antwerpse procureur-generaal vindt dat het systeem aan herziening toe is, omdat het soms wordt misbruikt, vooral om zaken te rekken.

Hij doet de uitspraken naar aanleiding van de zaak van een Antwerpse douanier. Die man werd begin dit jaar bij verstek veroordeeld tot 14 jaar cel en 38.500 euro voor zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. Hij tekende verzet aan, zodat de zaak opnieuw moest worden behandeld in zijn aanwezigheid.

Nadat hij opnieuw was veroordeeld tot dezelfde straf ging hij in beroep. Maar toen de zaak gisteren voorkwam, gaf de man opnieuw verstek. Hoewel een uitspraak pas eind deze maand valt, bevestigde zijn advocate aan De Standaard al dat ze daartegen opnieuw verzet aantekent.

"Ik kan over deze specifieke rechtszaak geen uitspraken doen omdat ze nog bezig is", zegt de Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene in De Standaard. "En uiteraard heeft iedere beklaagde recht op een eerlijk proces, waarbij een correcte oproeping en verschijning belangrijk is. Maar ik vind dat het systeem zoals het nu bestaat moet worden hervormd. Is het proces-economisch wel verantwoord dat een rechtbank zich zo vaak over dezelfde zaak moet buigen?"

"Nadenken over systeem"

Dominique Debrauwere van het parket-generaal in Gent, kan zich vinden in de uitspraken van Vandenbruwaene. "Met die uitspraken kan iedereen leven. Maar het moet gezegd worden dat de procedure van verzet en verstek voorzien is in ons wetboek van strafvordering. En zolang die procedure is voorzien en er geen wetswijzigingen zijn, is het natuurlijk moeilijk om te vermijden dat die wordt aangewend met bijbedoelingen."

Debrauwere ziet ook in Gent misbruiken. Hij benadrukt dat het nodig is dat de wet wordt aangepast en kijkt dus in de richting van de politiek. "Procedures zijn er om toegepast te worden en doorgaans worden ze ook goed toegepast. Maar men kan nooit vermijden dat bepaalde procedures ook met verkeerde bedoelingen worden toegepast. Zolang ze bestaan, is dat onvermijdelijk. Men zou moeten nadenken over de toepassing van het systeem."

Meest gelezen