"Factuur groenestroom­subsidies zoveel mogelijk spreiden"

Zowel de consumentenvereniging Test-Aankoop als de zelfstandigenorganisatie Unizo vraagt de nieuwe Vlaamse regering om de factuur van de groenestroomsubsidies zoveel mogelijk te spreiden in de tijd. UNIZO vraagt ook om overheidsgeld te gebruiken voor de factuur. Of de stroomfactuur in Vlaanderen effectief 30 procent duurder zal worden, valt intussen nog af te wachten. De Vlaamse energieregulator Vreg is immers nog volop bezig met het bepalen van de nettarieven die gelden vanaf 1 januari volgend jaar.
AP2013

De consumentenvereniging Test-Aankoop vreest dat veel meer gezinnen in energie-armoede zullen terechtkomen als de stroom inderdaad veel duurder wordt. Daarom vraagt de consumentenvereniging de nieuwe Vlaamse regering om de "verschrikkelijk grote factuur" zoveel mogelijk te spreiden in de tijd, over zoveel mogelijk jaren. Dat zou moeten helpen om de schok enigszins draaglijk te maken.

De zelfstandigenorganisatie Unizo vraagt "de overheid om in de eerste plaats algemene middelen in te zetten om het gat te dichten". Als de factuur toch doorgerekend wordt, moet dat ook voor Unizo gespreid in de tijd gebeuren over minstens 4 jaar om te grote tariefschokken te vermijden.

Ten slotte pleit Unizo voor maatregelen om de kosten voor groenestroomcertificaten in de toekomst in te perken. Ze denkt onder meer aan de afschaffing van groenestroomcertificaten voor de verbranding van huishoudelijk restafval in de intercommunale huisvuilverbrandingsinstallaties.

Vreg

Of de stroomfactuur in Vlaanderen effectief 30 procent duurder zal worden, zoals gevreesd wordt op basis van de historische rekening van groenestroomsubsidies, valt af te wachten. De Vlaamse energieregulator Vreg is immers nog volop bezig met het bepalen van de nettarieven die gelden vanaf 1 januari volgend jaar. De tarieven zouden in de tweede helft van november gepubliceerd worden.

Afgelopen weekeinde berekende "Fact check" van "De zevende dag" dat de groenestroomsubsidies uit het verleden een put van 1,7 miljard euro hebben achtergelaten. Die subsidies worden uitgekeerd door de distributienetbeheerders, maar die konden de kosten de voorbije jaren niet doorrekenen omdat hun nettarieven door de vorige federale minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) werden bevroren.

Als alle openstaande schuld afbetaald zou worden tussen 2016 en 2019, dan zal de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin naar verwachting met 30 procent verhogen ten opzichte van 2013.

De bevriezing van de nettarieven loopt eind dit jaar af. Het blijft koffiedik kijken hoeveel de distributienettarieven - sinds midden dit jaar een bevoegdheid van de Vreg - vanaf 1 januari zullen bedragen.

Vreg-topman André Pictoel wil niet ingaan op het cijfer van 30 procent prijsstijging. "Ik wil enkel uitspraken doen over zaken waar ik 100 procent zeker van ben. De distributienettarieven zullen in de tweede helft van november worden gepubliceerd", zei hij. Volgens hem wordt die timing gehanteerd, om de distributienetbeheerders én de elektriciteitsleveranciers nog een maand de tijd te geven om hun facturatieystemen op orde te zetten.

Meest gelezen