Amper 0,8 procent van GAS-boetes is voor jongeren

GAS-boetes gaan in minder dan 1 procent van de gevallen naar jongeren onder de 18 jaar. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De boetes worden in de eerste plaats gebruikt om sluikstorten te bestrijden.
Tegen de verlaging van de minimumleeftijd kwam heel wat protest.

De VVSG vroeg bij alle gemeenten en steden op hoeveel GAS-boetes ze hebben uitgeschreven, aan wie, en voor welke overtreding. Uit de cijfers blijkt dat minderjarigen amper GAS-boetes krijgen. Nochtans was er vorig jaar heel wat ophef over de verlaging van de minimumleeftijd van 16 naar 14, een maatregel van de vorige federale regering.

Die verlaging van de leeftijd blijkt dus een maat voor niets, want jongeren krijgen bijna nooit een boete. "Het gemiddelde voor 2013 komt voorlopig uit op 0,8 procent. Nog niet alle cijfers zijn verwerkt, maar de tendens is duidelijk", zegt Tom De Scheppers van de VVSG in "De ochtend".

De Schepper wijst erop dat sommige gemeenten geen GAS-boetes opleggen aan minderjarigen. Jongeren krijgen ook vaak een alternatief aangeboden voor het tot een boete komt. "De gemeente zit dan samen met de ouders en de jongere om te kijken of er een alternatieve oplossing mogelijk is." Een schadevergoeding, een werkstraf of het aanbieden van verontschuldigingen zijn mogelijke alternatieven.

De VVSG wil nog een ander misverstand uit de wereld helpen. Zo worden de GAS-boetes volgens De Schepper absoluut niet gegeven voor onbenulligheden of banaliteiten. "Het gaat vooral om drie zaken: vuiligheid, veiligheid en verkeer", zegt hij. In de eerste plaats worden de boetes gebruikt om sluikstorten tegen te gaan.

Gatz: "Gemeenten gebruiken GAS-boetes zoals ze bedoeld zijn"

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) noemt de cijfers "positief". "Het felle debat heeft ertoe geleid dat veel gemeenten de zaak realistischer gaan benaderen zijn en GAS-boetes gaan gebruiken zijn waarvoor ze bedoeld zijn. Niet om jongeren te pesten, maar om overlast in de gemeente tegen te gaan."

Meest gelezen