Eerste Belgische vrouw zwanger van "uitstelbaby"

De eerste vrouw in ons land die haar eicellen om niet-medische redenen had laten invriezen, is nu zwanger. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ze wist vier jaar geleden dat ze kinderen wilde, maar ze had toen de juiste partner nog niet gevonden. Om de kans op een gezonde baby te verhogen, liet ze daarom haar eicellen invriezen in het UZ Brussel, het eerste ziekenhuis in België dat deze techniek aan single vrouwen aanbiedt.
Science Photo Library

Op haar 35e had ze al een kinderwens, maar niet de juiste partner aan haar zijde. Ze liet daarom haar eicellen in het UZ Brussel invriezen om het risico op gezondheidsproblemen voor de baby in te perken. Ondertussen heeft ze de juiste partner gevonden, en is ze al enkele maanden zwanger.

Eicellen laten invriezen wordt al langer gedaan bij kankerpatiënten om te voorkomen dat ze na radio- of chemotherapie onvruchtbaar worden. Het UZ Brussel was echter het eerste ziekenhuis dat deze techniek aan alleenstaande vrouwen aanbood om hen de keuze te laten later kinderen te krijgen.

"We zijn daarmee begonnen in 2009", zegt Dominic Stoop, vruchtbaarheidsarts van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. "Sindsdien hebben we al van ongeveer 200 vrouwen eicellen ingevroren. Nu beginnen de eerste vrouwen terug te keren. Ze hebben de man van hun leven gevonden en met zijn zaad laten ze hun destijds ingevroren eicel bevruchten."

Werkgever betaalt invriezig

Vrouwen de kans geven hun kinderdroom uit te stellen, is lang geen onbesproken onderwerp. Grote bedrijven zoals Facebook en Apple steunen hun werkneemsters die hun eicellen willen laten invriezen en willen zelfs de hoge behandelingskosten op zich te nemen. Als vrouwen minder achterna gezeten worden door hun biologische klok, zou het gemakkelijker zijn om hun ambities na te streven en hun loopbaan te plannen. De technologiegiganten willen met deze maatregelen meer vrouwen aantrekken.

Ook in België mag een werknemer aan zijn baas vragen de kosten om eicellen in te vriezen te betalen. "De werkgever mag ingaan op die vraag," zegt Leen Van Damme, juriste bij HR-studiebureau SD Worx, "maar dan moet hij dat wel doen voor iedereen die het vraagt, anders is het discriminatie." Toch denkt Van Damme dat het niet zo'n vaart zal lopen in ons land. "Zwangere en pas bevallen vrouwen zijn hier immers veel beter beschermd dan in de VS."

Meest gelezen