Vlaamse leerkrachten verdienen meer dan buitenlandse collega's Auteur: Brigitte Vermeersch, Zico Saerens

zo 05/10/2014 - 09:40 Brigitte Vermeersch, Zico Saerens Vlaamse leerkrachten verdienen meer dan hun buitenlandse collega's. Dat blijkt uit het OESO-rapport dat gegevens verzamelt over leraren wereldwijd in de geïndustrialiseerde landen.

Hoewel het op heel wat scholen vrijdag al gevierd is, is het vandaag internationale dag van de leerkracht. Het ideale moment om eens te bekijken wat de situatie van de leerkracht in ons land is in vergelijking met zijn buitenlandse collega's.

Op financieel vlak blijkt dat alleszins al goed te zitten. Uit gegevens van de OESO blijkt dat een startende leraar in het lager middelbaar onderwijs bij ons jaarlijks zo'n 2.000 euro meer verdient dan het OESO-gemiddelde. Na 15 jaar lesgeven loopt dat op tot 5.000 euro.

Leraren bij ons vaak jonger

Een andere opvallende vaststelling is dat leerkrachten in het lager onderwijs bij ons gemiddeld jonger zijn dan in andere OESO-landen. Zo is meer dan de helft van hen jonger dan 40. En 1 op 5 is zelfs nog geen 30.

Het zijn ook bijna allemaal vrouwen die in de lagere school lesgeven. Dat is ook zo in de andere OESO-landen, maar hoe hoger het onderwijsniveau, hoe meer mannen er lesgeven. Zo maken de vrouwen in het hoger onderwijs bij ons dan weer nog niet de helft uit van de leraren.

De leraren in het lager middelbaar onderwijs hebben gemiddeld 2 jaar werkervaring in een andere sector dan het onderwijs. Hun OESO-collega's kijken meer over het muurtje met gemiddeld 4 jaar elders gewerkt.


Lees ook: