Weigeringsgraad bedrijfskredieten op laagste niveau in jaren

De kredietverstrekking aan kmo's is al jaren een twistpunt tussen de banksector en de zelfstandigenorganisaties. Die laatste verwijten de banken té streng te zijn in hun kredietvoorwaarden. Maar de statistieken van vandaag wijzen toch op een lichtpunt: het aantal weigeringen lag in het tweede trimester van 2014 lager dan ooit. Febelfin zegt dat ook in het derde trimester een verdere versoepeling kan worden verwacht.

Wel blijft het aantal kredietaanvragen van bedrijven dalen. In het tweede trimester was er een afname met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook in de eerste drie maanden was er al een daling met 0,6 procent op jaarbasis. De neerwaartse trend is al geruime tijd aan de gang: over heel 2013 daalden de kredietaanvragen, met uitzondering van het vierde kwartaal.

Ondernemersorganisatie Unizo erkent dat er minder kredietaanvragen zijn dan vroeger, deels door het economische klimaat. "Kmo's zijn voorzichtiger geworden om te investeren", geeft Johan Bortier van de Unizo-studiedienst toe. Maar hoewel de weigeringsgraad is verbeterd, zijn er volgens hem nog altijd een aantal pijnpunten. "Vooral voor microbedrijven en bij starters, horen wij van onze achterban dat banken te streng zijn."

Daarnaast verwijst Unizo naar de rente op het kaskrediet. Die is vaak nog veel te hoog, er is sprake van een basistarief tussen 8,5 en 9,5 procent. Bortier pleit ervoor om die rente wat te verlagen. "Voor banken is dat qua volume een marginaal product, maar voor veel kmo's blijft dat toch een belangrijk financieringsinstrument." Kaskrediet is geld dat moet dienen om de dagelijkse werking van een bedrijf te financieren.

Meest gelezen