40 procent meer rugoperaties in 10 jaar tijd

Het aantal rugoperaties in ons land is de voorbije tien jaar met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteiten. Het ziekenfonds pleit voor een zorgvuldige aanpak door artsen en meer preventie tegen rugproblemen.

80 tot 85 procent van de bevolking heeft ooit last van lage rugpijn. Meestal gaat het om niet-specifieke rugpijn: die heeft geen duidelijke aanleiding zoals een val of een ontsteking. Drie op de vier mensen met lage rugpijn zijn er binnen de maand vanaf. Na drie maanden zijn zelfs negen op de tien mensen pijnvrij. Maar in sommige gevallen blijven de klachten aanhouden en is een intensieve behandeling nodig.

De meest recente wetenschappelijke inzichten wijzen uit dat een operatie geen betere resultaten oplevert dan een multidisciplinaire behandeling die ingrijpt op zowel fysiek als psychologisch vlak (bijvoorbeeld in een pijncentrum). Integendeel: een operatie is duurder en heeft mogelijk complicaties. Toch stijgt het aantal operaties nog elk jaar. In 2002 vonden er nog 19.248 plaats, in 2012 waren er dat al 26.898. Een stijging met 40 procent.

"Voorbehouden voor zorgvuldig geselecteerde gevallen"

Onderzoek wijst uit dat er nog altijd operaties gebeuren bij mensen bij wie het niet aangewezen is. Na de operatie blijft de pijn soms gewoon bestaan en is eventueel zelfs een nieuwe ingreep nodig. Voor CM geven deze cijfers dan ook aan dat artsen selectiever moeten zijn alvorens een operatie voor te stellen. Er zouden meer richtlijnen moeten zijn voor artsen, en de artsen zouden de bestaande aanbevelingen beter moeten toepassen.

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt zelfs dat operaties beter worden vermeden en voorbehouden moeten zijn voor zorgvuldig geselecteerde gevallen, wanneer geen enkele andere behandeling nog helpt.

De CM vindt ook dat artsen meer vergoed zouden moeten worden voor kwaliteit en minder voor kwantiteit, namelijk het aantal prestaties dat ze uitvoeren.

Tot slot vraagt het ziekenfonds aandacht voor preventie. Daarbij is een rol weggelegd voor de werkgevers en de overheid. Maar mensen moeten ook zelf in beweging blijven en bij eventuele rugklachten rugversterkende oefeningen doen.

Voor wie graag een steuntje in de rug heeft, start KWB-falos in samenwerking met CM met de vierdelige cursus "Rug in beweging". Ook via een folder en haar website geeft CM informatie om aan een gezonde rug te werken.

Meest gelezen