Aantal verzekeringen tegen kosten tandarts of orthodontist stijgt

Steeds meer mensen verzekeren zich bij hun ziekenfonds tegen hoge kosten bij de tandarts of de orthodontist. De gewone ziekteverzekering betaalt geen dure ingrepen zoals implantaten terug en voor orthodontie is er alleen een tegemoetkoming voor kinderen. Maar niet iedereen is gelukkig met deze evolutie.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen waren de eerste.Ā Al zeven jaar betalen ze hun leden tot 775 euro per jaar terug. Tegenwoordig wil iedereen een mooie glimlach. En de prothese, die 's nachts in een glas water drijft, heeft al lang afgedaan.

"De laatste jaren is het aantal leden dat zo'n verzekering afsloot, met 18Ā procent gegroeid", zegt directeur Danny De Bock van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.Ā "Dat toont aan dat er nood is aan een verzekering om de hoge kosten te kosten."

De moderne tandverzorging kost dus te veel. Dat vinden ze ook bij de socialistische ziekenfondsen. Maar de oplossing ligt niet in een extra verzekering, zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

"We hadden het liever anders gezien", aldus Callewaert.Ā "Wij denken dat de oplossing voor dure tandzorg niet ligt in het plaveien van de weg voor privĆ©-verzekeraars, maar via voldoende terugbetaling door de ziekteverzekering."

Callewaert: "Wanneer men dure zaken zoals implantaten, kronen, stiften niet in de ziekteverzekering opneemt, zal een grote groep mensen uitgesloten zijn van goede tandverzorging, want ze kunnen zich de hoge premies niet veroorloven."

De Onafhankelijke Ziekenfondsen begonnen in 2007 met de extra tandverzorgingsverzekering Dentalia Plus. Sindsdien namen 280.000 leden, op een totaal van 2.200.00, zo'n verzekering.

Wie aansluit, moet ineens voor het hele gezin betalen.Ā Per jaar komt dat neer op een premie van ruim 300 euro voor een gezin met twee kinderen. Vanaf het derde aansluitingsjaar krijg je zo'n 1.000 euro terugbetaald, waarvan 775 voor dure ingrepen als stiften en implantaten.

De Christelijke Mutualiteiten bieden sinds begin dit jaar een facultatief verzekeringspakket aan, met onder meer tandverzorging, maar ook bijvoorbeeld hoorapparaten. De socialistische mutualiteiten begonnen met een extra tandverzorgingsverzekering in Vlaams- en Waals-Brabant, uit schrik om daar leden te verliezen.

Meest gelezen