"Dit is het cynisme van justitie"

Jan Jacob, de vader van Jonathan Jacob, heeft absoluut geen vertrouwen meer in justitie. Dat liet hij vanavond verstaan in "Reyers laat". Vader Jacob is in verdenking gesteld omdat hij videobeelden zou gelekt hebben uit het gerechtelijk dossier. Op die beelden was te zien hoe zijn zoon hard werd aangepakt door het bijzondere bijstandsteam van de politie. Jonathan overleed in 2010 in een politiecel.

Jan Jacob en zijn advocaat Peter Callebaut zijn ervan overtuigd dat zonder de beelden de dood van Jonathan Jacob gewoon "vergeten" zou zijn. "Die beelden hebben ertoe geleid om het onderzoek opnieuw op te starten. Mochten die beelden er nooit geweest zijn, zat het dossier in de vuilbak", aldus meester Callebaut in "Reyers laat". "Niemand moest zich verantwoorden, niemand zou vervolgd worden."

Maar er is een bepaling in het strafwetboek (zie onderaan) dat het lekken van informatie uit een dossier strafbaar stelt als het onderzoek daardoor gehinderd wordt. Daarvan wordt de vader van Jonathan Jacob nu in verdenking gesteld door het gerecht. De officiële kennisgeving daaromtrent gebeurde net op de dag dat vader Jacob in de kamer van inbeschuldigingstelling de rechten van zijn zoon kwam verdedigen.

"Die timing is te toevallig om toevallig te zijn", zegt Callebaut. "Dit is het cynisme van justitie. De klokkenluider wordt beschuldigd. Het is cynisch dat als je iets aanklaagt en dat er dan ook iets mee gebeurt, dat men dan zegt dat ook jij je moet verantwoorden."

"We zijn er niet bang voor"

Ook Jan Jacob zelf is ontdaan. "Mijn vertrouwen in justitie is helemaal weg. Ik zoek geen zondebokken. Ik wil gewoon de volle waarheid, geen halve waarheid."

De kans is volgens zijn advocaat evenwel klein dat vader Jacob effectief zal veroordeeld worden. "We zijn er niet bang voor. Er moet opzet geweest zijn om het onderzoek te hinderen en dat is hier niet het geval."

Artikel 460ter Strafwetboek

"Elk gebruik van door de inzage of het nemen van een afschrift van het dossier verkregen inlichtingen, dat tot doel en tot gevolg heeft het verloop van het gerechtelijk onderzoek te hinderen, inbreuk te maken op het privéleven, de fysieke of, morele integriteit of de goederen van een in het dossier genoemde persoon, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar of met geldboete van zesentwintig [euro] tot vijfhonderd [euro]."

Meest gelezen