“Ik wil falen van maatschappij niet oplossen met euthanasie"

Wim Distelmans, de Belgische autoriteit op het vlak van euthanasie, was in “Reyers laat” ongemeen scherp over het nieuws dat een geïnterneerde die al 30 jaar in de gevangenis zit, euthanasie mag krijgen. Zelf weigert hij om de euthanasie uit te voeren, want “ik wil het falen van onze maatschappij niet met euthanasie oplossen”.

Distelmans was in het Canvas-programma te gast naar aanleiding van het nieuws dat geïnterneerde Frank Van den Bleeken van Justitie de toestemming heeft gekregen om euthanasie te krijgen in een ziekenhuis. Van den Bleeken heeft daarom gevraagd, omdat hij ondraaglijk psychisch lijdt onder het feit dat hij al 30 jaar in de gevangenis zit.

Van den Bleeken heeft op 20-jarige leeftijd een aantal zedendelicten gepleegd en een moord, maar werd door de rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard. Daarom werd hij geïnterneerd, wat wil zeggen dat hij als psychisch gestoorde geholpen moet worden. Maar hij werd in de gevangenis opgesloten, zonder de psychische zorg waar hij als geïnterneerde recht op heeft. Terwijl dat "een elementair mensen- en patiëntenrecht" is, aldus Wim Distelmans, professor palliatieve geneeskunde aan de VUB. "Ik denk dat we hem alsnog een menswaardig bestaan moeten aanbieden. Maar omdat we dat niet kunnen, gaan we hem dan als alternatief euthanaseren? Dat kan toch niet zoiets."

"Niet te verantwoorden"

Distelmans kwam in 2010 in contact met Van den Bleeken toen die een verzoek tot euthanasie had ingediend, omdat de jarenlange opsluiting hem te zwaar was geworden. Nadat Distelmans de patiënt jarenlang had begeleid, besloot hij uiteindelijk om niet in te gaan op diens euthanasieverzoek omdat hij "dat ethisch voor mezelf niet verantwoorden," legde hij gisteravond uit in "Reyers laat", "hoe erg ik het ook voor hem vind."

Volgens de professor is de hele Belgische samenleving schuldig aan het probleem, en daar wil hij als euthanasie-arts niet voor opdraaien. "België is het enige land ter wereld met zowel een patiëntenrechtenwet, een wet palliatieve zorg en een euthanasiewet. We zijn dus heel goed beslagen op dat vlak, maar tegelijk slagen we er nog altijd niet in om onze geïnterneerden op een menswaardige manier op te vangen. En het is niet aan mij om een sluitstuk te zijn in een systeem dat eigenlijk faalt en waar wij allemaal, als maatschappij, verantwoordelijk voor zijn."

Buitenlandse pers

Toen België eerder dit jaar als eerste land ter wereld euthanasie voor minderjarigen mogelijk maakte, ontstond er commotie in de internationale media. En Distelmans vreest dat dit weer zal gebeuren als Van den Bleeken geëuthanaseerd wordt. "Vanuit Europa zijn we al verschillende keren veroordeeld voor de manier waarop we met onze geïnterneerden omgaan. Dus ik vrees voor de commentaren van de buitenlandse pers als ze dit gaan vernemen."

Distelmans sloot zijn betoog af door Winston Churchill te parafraseren: "Die zei ooit dat je de graad van de beschaving van een maatschappij kan meten aan de manier waarop men met geïnterneerden en gedetineerden omgaat. En daar is iets van aan."

Meest gelezen