Poliovirus belandt in rivier de Laan Auteur: Marij Vanherle, Dieter Bauwens

za 06/09/2014 - 16:24 Update: za 06/09/2014 - 19:08 Marij Vanherle, Dieter Bauwens De rivier de Laan, die door Vlaams- en Waals-Brabant stroomt, is van de week besmet geraakt met het poliovirus. Er zou nooit gevaar geweest zijn op besmetting.

Door een menselijke fout bij het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline in Rixensart, net over de taalgrens in Waals-Brabant, is 45 liter water dat besmet was met het poliovirus gelekt in een waterzuiveringsstation.

AP

Maar volgens de FOD Volksgezondheid is nooit een groot gevaar op besmetting geweest. "Polio is het enige vaccin dat verplicht is, de vaccinatiegraad ligt dan op meer dan 96 procent", stelt Sven Heyndrickx van de FOD gerust. "Bovendien is het water dat in rivier terechtgekomen is, al sterk verdund. Maar we raden mensen die de afgelopen dagen in de rivier gezwommen hebben of er gevist hebben en zich zorgen maken, sowieso aan om even bij de huisarts langs te gaan om te bekijken of er een hervaccinatie nodig is."

In het waterzuiveringsstation, in de rivier de Laan en de Dijle zijn stalen genomen om te zien of het virus nog actief is.

Maandag gedetailleerd verslag

Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (CDH) wil volgende maandag "een gedetailleerd verslag over het incident in Rixensart" op zijn bureau krijgen. Dat heeft hij gevraagd aan het bedrijf GSK, de politiediensten en aan de controlediensten en de beheerders van het waterzuiveringsstation in Rosières. Op zijn kabinet zal komende maandag ook een vergadering gewijd worden aan het incident.

"Op dit ogenblik blijkt uit de analyses van de bevoegde diensten van Leefmilieu en Volksgezondheid dat er geen gevolgen zijn voor flora en fauna. En de federale diensten van Volksgezondheid verzekeren dat er geen gevaar is voor de gezondheid van de bevolking", zei de minister.

Toch wil Carlo Di Antonio dat de verantwoordelijken uitleg geven over de procedures en dat ze die verbeteren, zodat een herhaling van het incident onmogelijk is.