"Schaf de wintertijd even af om stroomtekort te counteren"

Een mogelijke oplossing voor het dreigende stroomtekort deze winter, is het afstappen van het winteruur, waarbij we de klok een uur terugdraaien. Dat zegt energiespecialist Alex Polfliet. In De Morgen legt hij uit waarom. "Als het piekverbruik in ons land een uur vroeger valt dan in Nederland of Frankrijk, wordt het makkelijker om eventuele reserves van daaruit te importeren."

Het piekverbruik qua elektriciteit zit tussen 18 en 19 uur. Verschillende bedrijven zijn dan nog actief, maar veel gezinnen beginnen thuis ook al aan hun avondritueel. Er wordt gekookt, en toestellen als de televisie en de computer worden vaak opgezet.

Om iedereen tijdens dit piekuur van elektriciteit te voorzien, zou er extra stroom ingevoerd kunnen worden, uit Nederland of Frankrijk bijvoorbeeld. Onze eigen productiecapaciteit zal deze winter immers niet volstaan, omdat de kerncentrales van Doel 4, Doel 3 en Tihange 2 buiten werking zijn. Maar onze onze buurlanden hebben tijdens de koude winterdagen ook niet bepaald een stroomoverschot op piekmomenten.

"Als we de wintertijd even opheffen, kunnen we aan dat probleem een mouw passen", zegt Polfliet in De Morgen. "Ons piekmoment valt dan een uur vroeger dan in Frankrijk en Nederland, waardoor de kleine reserves die er op dat moment wel nog zijn, kunnen geëxporteerd worden naar ons."

Geen structurele oplossing

Hoeveel stroom ons land op die manier kan compenseren, is onduidelijk. Maar volgens energiespecialist Polfliet hangt een black-out "sowieso af van kleine dingen". Deze ingreep is hoe dan ook geen structurele oplossing "maar het zou de last van de aangekondigde stroompannes wel kunnen beperken", aldus Polfliet.

Kleine kanttekening: ons land kan er niet zelf voor kiezen om het winteruur een jaartje over te slaan. Daarvoor is de toestemming nodig van de Europese Commissie. "Dat lijkt me geen onoverkomelijke hindernis, als onze regering zou aangeven als het om een noodgeval gaat", aldus Polfliet.

Meest gelezen