"Brief van Bonny is positief, maar zal die iets uithalen?"

Heel wat mensen zijn tevreden met de brief van de Antwerpse bisschop Johan Bonny waarin hij de Kerk oproept om meer begrip te tonen voor onder andere homoseksualiteit en gescheiden mensen. Een ongezien standpunt binnen de officiële kerk, dat bij velen de hoop doet leven dat er binnen het Vaticaan misschien wel iets zal veranderen.

De taal van de Kerk over onderwerpen zoals seksualiteit is vaak "aanstootgevend", vindt Bonny. Homoseksualiteit bijvoorbeeld verdient volgens de bisschop "meer respect en een meer genuanceerd oordeel dan uit de taal van bepaalde kerkelijke documenten mag blijken". De natuurwet - volgens welke enkel man en vrouw bij elkaar zouden horen - moet dynamisch worden ingevuld.

"Het is heel positief dat de bisschop zijn nek uitsteek voor holebi's", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van holebivereniging Çavaria. "Het is een hart onder de riem voor gelovige holebi's en ook voor hun ouders en familieleden. Zo wordt het onrecht dat hen werd aangedaan door de Kerk een stuk gecompenseerd. Het laat een beetje een opening naar meer aanvaarding."

Toch mag de invloed van de brief niet overschat worden volgens Borghs. Een structurele verandering zal er volgens hem niet meteen komen in de Kerk. "In de Belgische context kan de brief belang hebben. De huidige paus is ook wel progressiever, maar de invloed van de Europese bisschoppen in Rome is tanend. Clerici uit Afrika en Latijns-Amerika krijgen meer invloed en die staan doorgaans veel vijandiger tegenover homoseksualiteit."

Officiële stem binnen de Kerk

Bonny schreef de brief naar aanleiding van de komende bisschoppensynode over het gezin in Rome.

Belangrijk - en ongezien - is dat het een bisschop is die dergelijke uitspraken doet, iemand dus die macht en invloed heeft. "Ik vind het super dat de bisschop dit doet", zegt Josian Caproens van de lekengroepering Interdiocesaan Pastoraal Beraad. "Het is belangrijk dat de officiële Kerk - hier bij monde van een bisschop - dit doet. Wij hebben als leken al vaak genoeg oproepen gedaan, maar dit heeft toch wel meer kracht binnen het instituut."

Vraag blijft evenwel of de stem van Bonny krachtig genoeg zal klinken in Rome zelf. "Ik denk dat er over bepaalde kwesties - zoals de communie voor hertrouwde gescheiden mensen - echt zal gepraat worden", zegt Annemie Dillen, voorzitter van de dienst Gezinspastoraal. "Er is in oktober een synode en ook volgend jaar is er een gepland. Op welke termijn dan zaken gaan gebeuren, daarover kunnen we niets zeggen, maar ik denk dat er zeker verder zal gepraat worden over die thema's."

Voor katholieken die tot nu moeilijk hun plaats vonden, is de brief een opsteker. Bijvoorbeeld voor Mieke van Reeth, ziekenhuispastor, zelf getrouwd met een vrouw en moeder van 2 kinderen. "Het is heel bemoedigend want het is niet altijd evident geweest om met onze homoseksuele identiteit naar buiten te komen. Het is een hoopvol teken dat de Kerk positief en constructief wil kijken naar deze thema's."

"Bonny gaat iets te ver"

Priester Karlo Tyberghien, programmadirecteur van Radio Maria, is naar eigen zeggen "een beetje verbaasd" over de brief van monseigneur Bonny. Volgens hem stelt Johan Bonny zich vragen waarover al lang wordt nagedacht binnen de Kerk. "Ik geloof in de situaties die hij beschrijft, maar niet meteen in zijn benadering. Hij geeft opmerkingen in naam van de Kerk die door de Kerk de afgelopen 40 jaar anders zijn beantwoord."

Volgens Tyberghien pleit de bisschop voor een "moedige dialoog", maar gaat hij iets te ver omdat hij probeert te raken aan de doctrine. Er moet inderdaad iets veranderen, maar dan vooral aan de vorm van communicatie eerder dan aan de inhoud, vindt priester Tyberghien, "zoals paus Franciscus al doet."

Meest gelezen