Ouderkoepels willen meer transparantie bij schoolkosten Auteur: Belga, Dominique Fiers

do 28/08/2014 - 15:07 Belga, Dominique Fiers Elke Vlaamse secundaire school zou haar beleid om de kosten voor de leerlingen te beheersen, verplicht transparant moeten maken. Dat vraagt het eCOB (expertisecentrum Ouderbetrokkenheid), het netoverschrijdende expertisecentrum van de ouderkoepels VCOV, KOOGO en GO! Ouders. Uit een peiling van de eCOB blijkt dat ouders gefrustreerd zijn over de onduidelijke bedragen of kosten waarvan ze het nut niet inzien. De resultaten van de enquête staan in het septembernummer van Klasse Leraren en Klasse voor Ouders.

Voor de peiling hielden tweehonderd ouders een jaar lang een dagboek bij om een gedetailleerd overzicht te krijgen van de schoolkosten van hun kinderen. De schoolfactuur vertelt immers niet alles, zo blijkt. Het gaat dan om bijkomende uitgavenposten als het transport naar school en de laptop die veel kinderen nodig hebben in de klas.

Uit de peiling spreekt verontwaardiging over de onduidelijke bedragen of kosten waarvan de ouders niet meteen het nut inzien. Zo is er veel frustratie over het prijskaartje van boeken en over de "kopiekosten".

Sommige ouders ervaren ook de facultatieve meerdaagse uitstappen als een doorn in het oog. "Op papier zijn de leerlingen vrij om mee te gaan, maar de sociale druk op ouders is vaak zo groot dat het wél een verplichting wordt", zegt Veerle Vyverman van het eCOB. Zij vindt dat scholen zich moeten bezinnen over de meerwaarde van steeds duurdere reizen.

De peiling brengt ook aan het licht dat scholen onderling enorm blijken te variëren, zelfs bij gelijkaardige studierichtingen. Ondanks het feit dat veel scholen al moeite doen om kostenbesparend te werken, roept het eCOB scholen op om "ouders duidelijk en gedetailleerd te informeren". "Zo voorkom je ontevreden reacties. Ouders mogen best weten waar hun geld naartoe gaat."