Ministerie van Defensie heeft ambitieuze plannen

Het ministerie van Defensie vraagt de komende regeerperiode 575 miljoen euro extra. Dat blijkt uit interne plannen die onze redactie heeft kunnen inkijken. "Defensie wil geen 40 maar 50 nieuwe straaljagers", concludeert radiojournalist Jens Franssen. Tegelijk zou het personeelsbestand wel verder worden afgebouwd.

Defensie heeft ambitieuze plannen. Het ministerie wil zijn defensiebudget optrekken van 0,66 naar 0,7 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar zou dat gaan om 157 miljoen euro extra, de volgende jaren telkens om zo'n 100 miljoen extra.

"In dat plan moet je eigenlijk lezen dat defensie geen 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen wil, maar eigenlijk meer dan 50", zegt radiojournalist Jens Franssen. Het leger wil blijkbaar blijven doen wat het nu al doet.

Op langere termijn wil Defensie onder meer ook nieuwe mijnenjagers en nieuwe fregatten. Alles samen gaat het om een investering van 7 miljard extra. Let wel: het gaat hier om de periode tot 2030. "Dat is ook wel nodig omdat er de voorbije jaren heel erg gesneden is", zegt Franssen.

Defensie wil alles blijven doen wat het nu kan, of soms zelfs meer. Het ministerie stelt hierbij negen prioriteiten. "Het is zeer verdedigbaar om die waaier te behouden", zegt defensiespecialist Alexander Mattelaer in "De Ochtend", "met als belangrijkste argument dat we eigenlijk de toekomst nooit kunnen voorspellen. Bij elke keuze om kerncapaciteiten af te stoten zijn dat deuren die onherroepelijk dichtgaan."

Opmerkelijk: cybersecurity is geen prioriteit. Nochtans wordt dit zowel door het Europees Defensieagentschap (EDA) als door de NAVO prioritair naar voren geschoven.

Manschappen stelselmatig afbouwen

Uit hetzelfde intern rapport van Defensie blijkt dat het personeelsbestand de komende 10 jaar verder zal worden afgebouwd. Momenteel zijn er 31.000 mensen aan de slag bij Defensie. Tegen 2023 zouden dat er 4.000 minder moeten zijn.

De vakbonden vrezen dat een job bij het leger er dan minder aantrekkelijk op zal worden. "Een kleiner leger betekent een kleiner spectrum aan operaties waaraan Defensie kan deelnemen. Dat betekent ook dat de attractiviteit van een militair beroep daalt, omdat er minder diverse functies zijn om voor afwisseling te zorgen binnen een militaire loopbaan", aldus Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP.

Meest gelezen