Overvloedige regen heeft opnieuw problemen veroorzaakt

De zware regenval heeft her en der in Vlaanderen tot problemen geleid. Op 4 waterlopen werd het alarmpeil bereikt en op nog eens ruim 35 andere plaatsen is het waakpeil overschreden. Brandweerkorpsen over het hele land kregen oproepen voor ondergelopen straten en kelders. De Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek had al voor de derde keer deze zomer te maken met overstromingen. De avondspits verliep ook bijzonder moeizaam.

"Op verschillende plaatsen in ons land is er de afgelopen 24 uur tot 60 liter water per vierkante meter gevallen, en dat is uitzonderlijk veel", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Door de hevige regenval zijn in het Dender- en Demerbekken verschillende wachtbekkens aangesproken. Op 4 plaatsen werd het alarmpeil bereikt, maar nergens zijn woningen bedreigd.

In Vlaams-Brabant kregen de brandweerkorpsen van Landen en Asse tientallen telefoontjes voor ondergelopen kelders en straten. Ook in Zaventem, Londerzeel en Meise waren er problemen, net als in Beersel en Sint-Genesius-Rode.

Glabbeek kreeg opnieuw te maken met overstromingen. Het is al de derde keer deze zomer dat de Vlaams-Brabantse gemeente kampte met wateroverlast. Het waterplan, dat na de vorige overstromingen werd bedacht, trad wel met succes in werking. Toch liepen er nog verschillende huizen onder water.

In Brussel werd een gratis festival in het Warandepark door het slechte weer verplaatst naar concertzaal Ancienne Belgique.

In West-Vlaanderen kreeg vooral Torhout af te rekenen met wateroverlast. De brandweer kon wel voorkomen dat het water de woningen bereikte. In Nieuwpoort moest de brandweer het water uit de Oude Veurnestraat wegpompen in zee. De sluizen konden niet worden opengezet omdat het hoog water was. Eerder op de dag was ook een interventie nodig op camping Polderpark. In Zedelgem stonden verschillende straten blank. Ook in Ichtegem liepen enkele straten en huizen onder water.

Ook Oost-Vlaanderen deelde in de waterklappen. In Gent kreeg de brandweer bijna 100 oproepen. In de meeste gevallen ging het om rioleringen die de grote watertoevoer niet konden slikken. Het gevolg was dat straten gedeeltelijk blank kwamen te staan en dat enkele kelders onderliepen. Ook in Deinze, Melle, Ronse, Maldegem en Merelbeke waren er gelijkaardige problemen. In het station van Dendermonde sijpelde het water zelfs door de muur van de voetgangerstunnel. De brandweer kwam er ter plaatse om te kijken hoe ze dat water konden opvangen.

Antwerpen kende ook geen droge dag. Het centrum van Boom en het nabijgelegen industrieterrein kwamen in de problemen.

In Limburg stond het waterpeil van enkele rivieren erg hoog, maar kreeg de brandweer relatief weinig meldingen binnen van wateroverlast.

Moeilijke avondspits

Ook het verkeer ondervond vandaag heel wat hinder door het natte weer.

In Brussel liepen enkele tunnels onder water. De NAVO-tunnel is nog steeds afgesloten. Op de Buitenring was het lang aanschuiven door regenfiles.

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum deden zich ook in Vlaanderen verschillende problemen voor, onder meer in Gent. Ter hoogte van het UZ was er grote wateroverlast op de parallelweg van de E17 richting Antwerpen.

Wegens wateroverlast op de A12 is ter hoogte van Willebroek ook de rechterrijstrook in de richting van Antwerpen versperd. Het verkeer in de richting van Antwerpen krijgt de raad om de E19 te nemen.

In Torhout in West-Vlaanderen was er vanmiddag wateroverlast op het op- en afrittencomplex van de E403 en op de R34. De problemen daar zijn intussen van de baan.

Meest gelezen