"Situatie energiebevoorrading België is ernstig"

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, geeft toe dat de situatie rond de energiebevoorradingszekerheid in België "ernstig" is. "Op korte termijn verwachten we geen problemen", zegt woordvoerster Barbara Verhaegen, maar als het kouder wordt dreigt er wel een tekort aan elektriciteit. Ze reageert daarmee op het nieuws dat kernreactor Doel 4 zeker tot het einde van het jaar buiten gebruik is. Zowat de helft van het Belgische nucleaire productiepark ligt nu uit. "Problemen dreigen vanaf eind oktober, begin november", aldus de woordvoerster.

Van paniek is nog geen sprake bij de netbeheerder. "Elia gaat met de betrokken overheden overleggen over de volgende stappen", zegt Verhaegen. Volgens haar kunnen er bijvoorbeeld maatregelen genomen worden voor het optimaliseren van het netwerk, "bijvoorbeeld door onderhoud te vertragen". "Laat ons ook afwachten wat er met Doel 3 en Tihange 2 gaat gebeuren", klinkt het. Beide reactoren, goed voor zo'n 2.000 MW capaciteit, liggen al sinds het voorjaar stil wegens uitgebreid onderzoek naar haarscheurtjes. In het najaar zou een nieuwe evaluatie gemaakt worden.

Een uitbreiding van het Belgische productiepark is op korte termijn niet mogelijk, geeft Elia toe. Wel werkt men aan een strategische reserve, maar die kan pas vanaf 1 november ingezet worden. "Het gaat om 850 MW", aldus de woordvoerster.

Een andere maatregel kan bestaan uit het sensibiliseren van de bevolking, om energieverbruik te doen dalen. In uiterste nood zal het afschakelingsplan moeten worden geactiveerd. Maar Elia wil hierover geen details kwijt: "dat is een bevoegdheid van de regering".

Die heeft nog even tijd, Elia verwacht pas vanaf eind oktober, begin november mogelijke problemen op het net. "Dan zien we traditioneel de belasting op ons net toenemen. Veel hangt ook af van het weer." Ter illustratie: het energieverbruik in België ligt nu op 8.000 à 9.000 MW, maar stijgt in de wintermaanden tot 12.000 MW. De nucleaire capaciteit neemt daarvan normaal de helft in beslag, maar door de problemen bij Doel 3 en 4 en Tihange 2 is 3.000 MW buiten gebruik.

Meest gelezen