Gauck: "Werk verzoeners voortzetten en verdiepen"

De Duitse president Joachim Gauck heeft tijdens een toespraak in de Universiteitshal van de KU Leuven gesteld "dat de oorlogsherinneringen aan WO I ons opdragen voortdurend zorg te dragen voor het behoud van de vrede en ervoor te zorgen dat deze feiten zich nooit meer herhalen". "We moeten het werk van de verzoeningsgerichte mensen voor ons voortzetten en verdiepen", aldus Gauck.
Nicolas Maeterlinck

Gauck stelde met zijn bezoek aan Leuven de herinnering aan het lijden van de Vlaamse bevolking in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het grote onrecht van de Duitse inval precies 100 jaar geleden in het neutrale België levendig te houden. In Leuven werden op 25 augustus 1914 en in de dagen daarna 209 burgers gedood, 650 anderen naar Duitsland gevoerd en de halve stad in brand gestoken, waaronder de universiteitsbibliotheek.

Gauck wees er echter op dat Leuven zich snel verzoeningsbereid toonde. In 1958 verleende de Leuvense alma mater immers een eredoctoraat aan toenmalig bondskanselier Konrad Adenauer en aan Robert Schuman voor hun inspanningen inzake Europese eenmaking. Dat men zich geen nieuwe oorlog tussen Europese landen kan voorstellen is volgens Gauck onder meer te danken aan de totstandkoming van de EU.

Rector Rik Torfs van de KU Leuven stelde "dat terugdenken aan oorlogsgruwelen van vroeger ons de schroom helpt te overwinnen te kiezen tussen goed en kwaad". Hij waarschuwde er echter ook voor dat herdenkingen van vroegere oorlogen door de huidige generaties niet mag aangegrepen worden "om zichzelf moreel op het schild te hijsen". "Door ontsporingen van vorige generaties te erkennen beweren wij vaak impliciet dat wijzelf gelijkaardige fouten nooit zouden maken. Er zullen echter altijd oorlogen zijn om ons over te schamen. De erkenning en bewening van de gruwelen uit het verleden maken van ons geen goede, betere mensen."

Meest gelezen