2.110 jongeren doen ervaring op via werkinlevingsprojecten

Sinds de start van de WerkInlevingsprojecten voor Jongeren (WIJ) in februari 2013 zijn 2.110 jongeren aan een eerste werkervaring geraakt. Dat heeft het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) laten weten na een vraag van persagentschap Belga. De Werkinleving wordt aangeboden door de VDAB en duurt 12 tot 18 maanden.

De WerkInleving voor Jongeren moet ervoor zorgen dat schoolverlaters zonder diploma uitstromen naar werk, of dat ze beter technisch en praktisch gekwalificeerd zijn om werk te vinden. De VDAB kan een WerkInleving aanbieden en de jongere is verplicht om daarop in te gaan.

De werkinleving varieert van opleidingen en trainingen tot korte stages bij verschillende bedrijven. De focus ligt op een individueel begeleidingsplan, volgens de behoeften van de werkzoekende. Het project kan 12 tot 18 maanden duren.

De maatregel ging in februari 2013 van start voor 13 Vlaamse centrumsteden, omdat jeugdwerkloosheid vooral een stedelijk fenomeen is. In februari 2013 zijn 11 centrumsteden (Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout) ermee van start gegaan. De oproep voor Antwerpen en Gent werd op vraag van beide steden met een maand verlengd, omdat zij zelf ook meer de regiefunctie van de projecten willen uitoefenen.

Het doel was om jaarlijks 1.275 jonge werkzoekenden te begeleiden naar een job. Naar aanleiding van een versterkte aanpak van de jeugdwerkloosheid werd eenmalig in 1.160 extra trajecten voorzien specifiek voor de centrumsteden Gent (+350) en Antwerpen (+500) omdat de werkloosheidsproblematiek groot is in die steden. Ook in Limburg kwamen er extra plaatsen (+310) door de sluiting van Ford Genk.

Meest gelezen