"Rilatine helpt mogelijk tegen stotteren"

Rilatine heeft mogelijk een positief effect op mensen die stotteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB). Het is echter te vroeg om het geneesmiddel aan te bevelen voor mensen die stotteren, aangezien verder onderzoek nodig is, aldus de onderzoekers.
TRACY DOMINEY/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De deelnemers aan het onderzoek kregen eenmalig Rilatine toegediend en moesten een tekst voorlezen en spontaan spreken. Bij het lezen van een tekst nam het aantal stottermomenten gemiddeld af van 33 naar 22 en bij spontaan spreken van 19 naar 8. Bij de deelnemers die een placebo toegediend kregen, daalde het aantal stottermomenten niet significant.

Aan het onderzoek namen 15 mannen tussen 19 en 35 jaar deel. "De deelnemers hadden allemaal al zonder succes de gebruikelijke behandeling tegen stotteren ondergaan", aldus prof. dr. Dirk Devroey (VUB). "Die behandeling gebeurt bij logopedisten en bestaat uit methoden om met stotteren te leren omgaan en om het stotteren te verminderen."

In 1962 merkten onderzoekers al dat D-amfetamine een gunstig effect had op stotteren, maar wegens ernstige bijwerkingen werd het geneesmiddel nooit in de praktijk gebruikt. "Rilatine kan onder meer angststoornissen, ritmestoornissen en concentratieproblemen veroorzaken, maar heeft toch veel minder bijwerkingen dan D-amfetamine", aldus Devroey.

De onderzoekers wijzen er wel op dat het nog te vroeg is om Rilatine aan te bevelen voor mensen die stotteren. Er moet namelijk eerst onderzoek uitgevoerd worden over een langere termijn en ook over de veiligheid op lange termijn. "We hebben nu enkel mannen onderzocht. Sommigen van hen stotteren ernstig, anderen minder ernstig, waardoor we niet kunnen zeggen of het succes bij een bepaalde groep groter is", zegt Devroey. "We hebben de patiënten bovendien slechts eenmaal Rilatine toegediend, en verwachten dan ook betere resultaten bij een langere inname."

Meest gelezen