"Maak geestelijke gezondheidszorg toegankelijker voor kansarmen"

Willen we geestelijke gezondheid beter toegankelijk maken, dan moeten psychologen veel meer ingezet worden op laagdrempelige plaatsen. Dat is de belangrijkste conclusie van de brochure "Oog voor elkaar, ook met elkaar, naar een beter toegankelijke geestelijke gezondheidszorg voor mensen in armoede".
Archieffoto

De brochure volgt uit het gelijknamige project dat in 2012 opgestart werd door ontslagnemend Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), Cera en het Netwerk tegen Armoede.

Er werden vier pilootprojecten geselecteerd waarin telkens een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Centrum voor Algemeen Welzijnswerk en een vereniging waar armen het woord nemen samen aan de slag gingen. Deze projecten werden ondersteund om te werken rond toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg voor mensen in armoede. Want wie in armoede leeft, heeft veel vaker dan gemiddeld te kampen met psychische problemen en vindt veel moeilijker de weg naar geschikte zorg.

Het valt op dat hulpverleningsorganisaties elkaars aanbod en manier van werken onvoldoende kennen. Zicht hebben op elkaars aanbod en werking is een voorwaarde om correct te kunnen doorverwijzen en te vermijden dat mensen aan hun lot worden overgelaten.

"Veel mensen in armoede hebben het gevoel nergens echt geholpen te worden", zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede. "Goedbedoelde regels en procedures mogen niet als effect hebben dat mensen niet de nodige zorg krijgen. Therapie of hulp moet aangepast zijn aan de cliënt en niet andersom. Al te vaak stellen we vast dat mensen geen zorg krijgen, omdat ze niet passen "in het profiel van de instelling". Investeer daarom meer in vraaggerichte hulpverlening en minder in het uitbouwen van een standaardaanbod."

Meest gelezen