Waar kunnen kinderen nog leren zwemmen? Auteur: Pieterjan Huyghebaert

di 06/05/2014 - 13:28 Pieterjan Huyghebaert Meer en meer gemeentelijke zwembaden hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden en worden zelfs gesloten. Dat leidt tot grote problemen voor de basisscholen die steeds meer moeite moeten doen om een plaats te vinden voor de verplichte zwemles.

Leren zwemmen, het staat in de eindtermen van het basisonderwijs. In principe zou ieder kind dat school loopt in een Vlaamse school tegen het einde van het zesde leerjaar moeten kunnen zwemmen. Steeds meer gemeentelijke zwembaden hebben echter financiële problemen of worden zelfs helemaal gesloten. Hierdoor wordt het voor de basisscholen steeds moeilijker om een zwembad te vinden om die verplichte zwemlessen te organiseren.

Dany Punie van het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) maakt zich zorgen. "Een op de vijf zwembaden heeft wachtlijsten voor basisscholen", zegt Punie in "De ochtend". "Momenteel hebben de meeste basisscholen nog wel een aanbod, maar dit dreigt in de toekomst door geplande besparingen nog problematischer te worden."

Volgens het ISB wijken steeds meer ouders uit naar zwemclubs om hun kinderen toch maar te leren zwemmen, maar ook daar ontstaan stilaan lange wachtlijsten. "Zowel zwemclubs als de gemeenten zelf bieden zwemlessen aan, maar in praktisch elke gemeente zijn daarvoor wachtlijsten."