Een op de vijf Belgen heeft reumatische klachten

Zowat 20 procent van de Belgen heeft reumatische klachten en 5 procent van de bevolking is op ernstige, chronische wijze functioneel beperkt door een reumatische aandoening. Zowat 80.000 Belgen lijden aan reumatoïde artritis, van wie 75 procent jonge vrouwen, en 150.000 Belgen lijden aan artritis. Dat meldt het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma-Onderzoek (FWRO).

Het FWRO gaat van 21 tot en met 30 maart in heel België 1 miljoen chocolaatjes gratis verdelen om de mensen te sensibiliseren rond de chronische reumatische aandoeningen. De sensibilisatiecampagne onder het motto "Samen tegen Reuma: Hand in Hand" wordt, met de steun van ambassadeur Marc Sluszny, opgestart vanuit Antwerpen. "Mega-trucks" zullen tien dagen lang het hele land doorkruisen en gratis chocolade verdelen.

De campagne krijgt ook de steun van heel wat bekende Vlamingen, onder wie Jacques Rogge, Veerle Baetens, Natalia, Marieke Vervoort, Gene Bervoets, Marc Herremans, Kamagurka, Gella Vandecaveye, Kim Gevaert, Axel Daeseleire, Kobe Ilsen, Octave Landuyt en Patrick van Craenebroeck.

Chronische inflammatoire reumatische aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat er iets fout loopt in het afweersysteem, waarbij afweerstoffen of antilichamen zich niet alleen gaan vormen tegen indringers, zoals bacteriën of virussen, maar ook tegen lichaamseigen bestanddelen. Het gaat dan vooral om de synovia, die de binnenbekleding vormen van de gewrichten en door ontstekingsfenomenen abnormaal veel gewrichtsvocht gaan produceren, met als gevolg zwellingen, bewegingsbeperkingen en aantasting van kraakbeen en bot.

Het FWRO hamert daarom op het belang van wetenschappelijk onderzoek. Zo konden er rond de millenniumwissel biologische agentia (werkzame middelen) op de markt komen die rechtstreeks aangrijpen op de mechanismen die de ontsteking onderhouden. Deze middelen hebben de levenskwaliteit van veel patiënten fors verbeterd. Er zijn bovendien heel wat andere nieuwe producten op komst, ook voor andere systeemziekten die heel moeilijk te behandelen zijn, zoals lupus, sclerodermie en de levensbedreigende vasculitiden (ontstekingen van de bloedvaten).

Meest gelezen