Geld voor sociale woonleningen is nu al op

Het geld dat de Vlaamse regering had uitgetrokken voor sociale woonleningen voor dit jaar, is nu al bijna op. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche vraagt meer geld, maar haar collega van Begroting Philippe Muyters houdt de boot af.

Half maart en het geld voor dit jaar is bijna op. Volgens Het Nieuwsblad geldt dat voor de twee maatschappijen die met steun van de Vlaamse overheid goedkope hypotheekleningen verstrekken: het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Nochtans was het budget dat de Vlaamse overheid daarvoor opzij gezet had dit jaar opgetrokken van 700 naar 814 miljoen euro, maar blijkbaar volstaat dat niet. Het aantal aanvragen voor een dergelijke lening stijgt fors, dit jaar al van 1.176 naar 1.734. Vorig jaar kregen 4.800 gezinnen een dergelijke goedkope lening.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A, links) ziet twee redenen. Zo zijn de sociale woonkredieten veel bekender geworden en door de crisis kennen de banken moeilijker leningen toe. Niet enkel liggen de intresten bij die sociale woningkredieten lager dan op de privémarkt, bovendien is er ook geen eigen inbreng vereist van de koper of bouwer. De banken eisen een inbreng van 20%. 

Wel of geen extra Vlaams geld voor leningen?

Minister Freya Van den Bossche eist hoe dan ook meer geld van de Vlaamse regering voor sociale woonkredieten. Haar collega van Begroting Philippe Muyters (N-VA, links) staat echter niet te trappelen.

"Wij gaan niet zomaar een cheque uitschrijven", zegt hij aan Het Nieuwsblad. Hij wil wel een audit houden om te kijken op welke manier het Vlaams Woningfonds met dat geld omspringt. Volgens hem zijn de voorwaarden mogelijk te gunstig.

Niet enkel zijn er de lage intresttarieven en het gebrek aan eigen inbreng, bovendien kunnen gezinnen tot een bruto inkomen van 49.000 euro beroep doen op een dergelijk sociaal krediet. Zowat 80% van de Vlaamse bevolking zou daarvoor in aanmerking komen.

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) is kritisch. Mensen hebben een huis gekocht en een akkoord gekregen van het woningfonds en dan blijkt het geld op te zijn en moet de deal worden afgeblazen, zegt ze. Ook zij vraagt dat de Vlaamse overheid meer geld op tafel legt.

Volgens het Woningfonds zullen mensen die al een lening aangevraagd hebben, die ook krijgen, maar nieuwe kandidaat-kopers zullen er dit jaar geen meer krijgen.

Meest gelezen