Huurgarantiefonds gaat van start op 1 januari

Op 1 januari gaat het Vlaamse huurgarantiefonds van start. Dat zal tijdelijk afbetalingen overnemen wanneer huurders uit hun huis gezet dreigen te worden. Vanaf 2014 zijn er ook hogere premies voor wie tegelijk zijn muren isoleert en zijn ramen vervangt en nieuwbouwwoningen moeten voortaan verplicht een systeem hebben van hernieuwbare energie.

Huurgarantiefonds gaat van start

Het Vlaamse huurgarantiefonds neemt vanaf volgend jaar tijdelijk betalingen over wanneer huurders uit hun huis gezet dreigen te worden. Op die manier is de verhuurder verzekerd van zijn inkomen en worden huurders met financiële problemen niet van de ene op de andere dag op straat gezet.

Verhuurders kunnen zich voor 75 euro per contract bij het fonds aansluiten. Wanneer een huurder niet kan voldoen aan het afbetalingsplan dat de rechter in geval van wanbetaling oplegt, neemt het fonds voor maximaal 2.700 euro of drie maanden huur op zich. Dat geld wordt later in principe teruggevorderd.

Het fonds wordt vooral gefinancierd door de Vlaamse overheid, maar ook door de bijdragen van de eigenaars. De Vlaamse overheid stopt er nu al 4,8 miljoen euro in en doet daar elk jaar 1,6 miljoen euro bij.

Hogere premie voor wie tegelijk muren isoleert en ramen vervangt

Wie vanaf 1 januari tegelijk zijn muren isoleert en de ramen vervangt door hoogrendementsglas, kan aanspraak maken op een hogere energiepremie.

Er bestonden al premies voor muurisolatie en premies voor het plaatsen van hoogrendementsglas, maar in de praktijk bleek dat wie zijn muren isoleert, daarna niet snel aan de vervanging van de ramen begint of omgekeerd. Omdat wie volledige muurdelen in een keer aanpakt veel meer energie bespaart, wordt daarom een hogere premie uitgereikt aan wie beide investeringen in één keer doet.

Concreet wordt de premie voor de vervanging van enkel glas opgetrokken tot 48 euro per vierkante meter (met een plafond van 1.680 euro). De premie voor de vervanging van dubbel glas stijgt tot 60 euro per vierkante meter (met een maximum van 2.100 euro). De middelen hiervoor komen uit het Klimaatfonds.

Nieuwbouwwoningen moeten energievriendelijker zijn

Vanaf 1 januari mag je geen huis meer bouwen zonder systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

De afgelopen jaren zijn de normen voor een nieuwbouwwoning gevoelig verstrengd. Die normen bleven beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 1 januari komt daar actieve energieproductie bij. En het maximum van het E-peil, dat de energieprestatie van een woning meet, wordt vanaf 2014 verlaagd naar E60. Veel woningen beantwoorden nu al aan die norm.

"Wie een woning wil bouwen, krijgt de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt", zegt de woordvoerder van minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A). Er blijft nog één uitweg voor wie echt geen energiesysteem wil installeren: ervoor kiezen extra streng te isoleren.

De maatregel is een gevolg van de Europese richtlijn die voorschrijft dat alle nieuwbouw tegen 2021 "bijna energieneutraal" moet zijn. "Wat die 'bijna' betekent, ligt echter nog niet helemaal vast", aldus Van Holen.

Het energiepeil wordt tegen 2021 stelstelmatig verscherpt tot E30. In 2013 moest een nieuwbouwwoning nog E70 of minder halen. Vanaf 2014 is het maximum E60. Dat maximum is er in overleg tussen de bouwsector en de Vlaamse regering gekomen. In 2016 gaat het verder omlaag, naar E50. In 2009 lag het gemiddelde E-peil van nieuwbouwaanvragen op E64.

Strengere regels rond opvang regenwater

Wie bouwt of verbouwt, moet vanaf 1 januari rekening houden met een nieuwe, strengere stedenbouwkundige verordening inzake de opvang en infiltratie van regenwater.

De nieuwe verordening is strenger dan de voorgaande en past in de aanpak van wateroverlast. "De principes blijven dezelfde", klinkt het bij Ruimte Vlaanderen, een departement van de Vlaamse overheid, namelijk regenwater scheiden van afvalwater, regenwater zoveel mogelijk gebruiken en het overtollige regenwater laten insijpelen in de bodem.

De maatregelen worden strenger. Zo moeten voortaan bij elke nieuwbouw of verharding groter dan 40 vierkante meter mogelijkheden ingeplans worden om het regenwater in de grond te laten insijpelen. Ook dienen nieuwe of vernieuwde woningen een regenwaterput te hebben van minstens 5.000 liter. Tot nu toe was dat slechts 3.000 liter.

Bij gebouwen die volledig uitgerust zijn met een groendak -daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten- moet geen regenput geplaatst worden. Percelen kleiner dan 250 vierkante meter zijn vrijgesteld van infiltratievoorzieningen.

Meest gelezen