Milquet verbaasd over betogende brandweermannen

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft begrip voor de onrust die bij de brandweer leeft over de hervorming van hun statuut, maar benadrukt dat de voorstellen die ze heeft ingediend bij de ministerraad een grote vooruitgang inhouden voor alle brandweerlui. Vanmiddag kwamen een duizendtal actievoerende brandweermannen op straat tegen dat nieuwe statuut.

Na afloop van de ministerraad zei Milquet dat ze een beetje verbaasd was door de manifestatie van de brandweermannen. Ze benadrukt dat het eenheidsstatuut een "evenwichtig compromis" is tussen de wensen van de steden en gemeenten, de federaties en de vakbonden.

"Het is het resultaat van meer dan 80 werkvergaderingen. Ze hebben de laatste vijf maanden praktisch op mijn kabinet gewoond", zegt de minister. Een deel van de onrust valt volgens haar misschien te verklaren door het gebrek aan precieze kennis over de verschillende Koninklijke Besluiten. Daarover circuleert immers heel wat foute informatie, luidde het.

De minister gaf daarbij een overzicht van de verschillende "stappen voorwaarts" in het statuut. Zo komt er een betere aanpak van het einde van de loopbaan en is er sprake van een recht op verlof voorafgaand aan het pensioen. Ook voorziet het statuut in een betere voortgezette opleiding, een harmonisering van de barema's en de herziening van de premies. Milquet onderstreept ook dat er nooit sprake was om de loonsituatie van brandweermannen in dienst te verslechteren.

Bezorgd over verworven rechten

De brandweermannen zijn vooral bezorgd over hun verworven rechten. Die zouden volgens hen in het nieuwe statuut in gedrang komen. Volgens de minister zijn er voor die rechten al verschillende maatregelen voorzien in de tekst, maar zullen er nog preciseringen worden voorgesteld bij de ontmoetingen die vanaf dinsdag op de agenda staan over de overgangsmaatregelen.

Tijdens de actie vanmiddag hebben een duizendtal actievoerende brandweermannen in een kortstondige confrontatie de politie natgespoten met water en schuim. De politie zette op hun beurt traangas en een waterkanon in. De verhitte gemoederen bedaarden snel en de actievoerders beperkten zich vervolgens tot het bezetten van de straat in afwachting van het overleg tussen een brandweerdelegatie en de minister.

Meest gelezen