"Grote prijsverschillen, ondoorzichtige tarieven bij uitvaart"

De consumentenorganisatie Test-Aankoop is naar eigen zeggen op "grote prijsverschillen en ondoorzichtige tarieven" gestoten tijdens een enquête bij 119 begrafenisondernemers over de prijs van een uitvaart.

De consumentenorganisatie stuitte op veel onduidelijkheid en stilzwijgen omtrent de kosten van een uitvaart. "We vroegen bij 119 begrafenisondernemers informatie op voor een "zieke kennis" of "familielid". 4 op de 10 begrafenisondernemers wilden ons geen prijsbestek op papier meegeven, omdat er (nog) geen sprake was van een overlijden. Omdat de sector zwijgt over de tarieven, blijft de prijs van een uitvaart voor de meesten een taboe", schrijft Test-Aankoop.

Het onderzoek toont daarnaast vooral enorme prijsverschillen aan, tot 2.000 euro. Test-Aankoop ontving offertes van 1.300 tot 3.500 euro voor een begrafenis, en van 1.244 tot 3.917 euro voor een crematie. De consumentenorganisatie komt tot een gemiddelde kostprijs van ongeveer 2.300 euro, zowel voor een begrafenis als een crematie.

In dit bedrag zijn enkel de kosten voor de taken van een begrafenisondernemer opgenomen. De uiteindelijke kostprijs ligt nog een pak hoger. Kosten voor onder meer een grafsteen, de uitvaartplechtigheid, rouwprentjes en een eventuele koffietafel doen de totale prijs oplopen tot gemiddeld 4.000 euro voor een crematie en 5.000 euro voor een begrafenis. Het is vooral de kostprijs van een grafsteen die een begrafenis uiteindelijk duurder maakt.

"Het kan goedkoper"

Wanneer een overledene en de nabestaanden niet over genoeg middelen beschikken, komt de gemeente tussen voor een uitvaart "voor een behoeftige." Die moet fatsoenlijk en in overeenstemming met de laatste wil van de overledene verlopen, maar wordt zo basic mogelijk gehouden en er hoort geen grafsteen bij, aldus Test-Aankoop.

De kostprijs ligt dan ook ver uiteen in beide gevallen. Test-Aankoop berekende een gemiddelde kostprijs van 2.300 euro die je als individu betaalt en een gemiddelde kostprijs van 500 euro die een begrafenisondernemer een gemeente aanrekent wanneer die een begrafenis voor haar rekening neemt. "Hoewel een begrafenis voor velen een financiële aderlating is, kan het dus goedkoper", concludeert Test-Aankoop.

Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) vindt echter dat een vergelijking tussen beide niet mogelijk is omdat "er alleen al in dienstverlening grote verschillen zijn van gemeente tot gemeente".

Meest gelezen