Allochtonen in ons land meest benadeeld op arbeidsmarkt

Mensen met buitenlandse roots worden nergens in de Europese Unie zo benadeeld op de arbeidsmarkt als in ons land. Dat schrijft De Standaard, op basis van cijfers van Eurostat. "De cijfers wijzen op een blijvende discriminatie". Volgens werkgeversorganisaties gaat het om een "gedeelde verantwoordelijkheid".

Op vraag van De Standaard analyseerde het Europese bureau voor statistiek Eurostat de cijfers. Daaruit blijkt dat van de burgers die buiten de EU geboren zijn, er in ons land 61,5% actief zijn op de arbeidsmarkt.

Dat is een pak minder dan de algemene bevolking, waar 73% een baan heeft. Het EU-gemiddelde ligt daar op 76%. Maar nergens in de EU zijn er dus zo weinig mensen met buitenlandse roots aan de slag als in ons land.

"Voor een deel zijn de slechte cijfers te wijten aan het specifieke profiel van onze migranten: velen kwamen naar hier om in de industrie te werken, maar net die sector verdwijnt stilaan", zegt Koen Van Laer, professor Personeel en Organisatie aan de Universiteit Hasselt, hij is als onderzoeker gespecialiseerd in diversiteit op de arbeidsmarkt. "Maar de cijfers wijzen ook op een blijvende discriminatie."

Een andere drempel voor allochtonen om aan de slag te geraken, zijn volgens Van Laer de strenge taalvereisten in ons land, "ook bij banen waarbij communicatie niet op de voorgrond staat, zoals bij fysieke arbeid".

Werkgeversorganisaties: "Gedeelde verantwoordelijkheid"

Dat er in Belgiƫ zo weinig allochtonen aan het werk zijn, is een gedeelde verantwoordelijkheid, van het individu, de samenleving en de bedrijven. Dat is de reactie van werkgeversorganisaties op het bericht in De Standaard. De werkgeversorganisaties veroordelen de discriminatie, maar vinden ook dat het gaat om een complexe problematiek.

Het VBO verwijst naar de specifieke achtergrond van migranten in BelgiĆ«. "Hier is vooral gekozen voor gezinshereniging, zonder vereisten op het vlak van kwalificaties of talenkennis. Trouwen met een partner uit het thuisland heeft ook gevolgen voor de tweede en zelfs derde generatie", zegt MichĆØle Claus, adviseur bij het VBO. Zo wijst ze erop dat kinderen vaak bij het begin van hun schoolloopbaan al met een taalachterstand kampen.

Maar het VBO ziet ook een rol voor de samenleving. Zo kan de VDAB een rol spelen door opleidingen te voorzien.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zegt dat "als een werkgever moet kiezen tussen iemand die de voorschriften op de werkvloer begrijpt en iemand die eerst nog op zijn kosten Nederlands moet leren, de keuze dan snel gemaakt is".

Ook de individuele onderneming heeft een verantwoordelijkheid, vinden de werkgeversorganisaties. "Die kampt soms nog met druk van het personeel of de klanten om geen allochtonen in dienst te nemen." Toch wordt er volgens de organisaties hard gewerkt aan meer bewustmaking. Unizo verwijst naar het gezamenlijk initiatief "Jobkanaal", dat tien jaar geleden van start ging en waarmee al duizenden doelgroepleden (migranten, ouderen, gehandicapten, ...) een baan hebben gevonden.

Meest gelezen