"Steun privé-initiatieven rond gehandicaptenzorg"

Particulieren die zonder overheidssteun een instelling bouwen voor gehandicaptenzorg luiden de alarmbel. Zulke instellingen zitten in de lift, maar het nodige geld voor de zorg ontbreekt, waardoor ze vaak leegstaan. Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) juicht de initiatieven toe, maar waarschuwt voor ethische bezwaren.

Nadia Quintens heeft een gehandicapte dochter en stampt met enkele privépartners een tehuis voor mensen met een beperking uit de grond. "Wij zien de wachtlijsten vandaag nog groeien, dus doen we het maar zelf", zegt Quintens in "Terzake". Vlaanderen telt 25 zulke privé-initiatieven, maar de overheid erkent er voorlopig maar 7.

"De overheid moet ons meer steun geven, want wij werken mee de wachtlijsten weg. Zonder deze initiatieven raakt het probleem van de wachtlijsten niet opgelost. Het beleid is niet proactief te werk gegaan. Wij vragen steun van de overheid, zodat wij een duurzaam project kunnen opzetten", doet Quintens een oproep.

In de studio van "Terzake" gingen minister Jo Vandeurzen en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in debat over de kwestie. Rutten vindt het wraakroepend dat veel van die privé-instellingen leegstaan. "De financiering van een instelling kost handenvol geld. Deze mensen willen alleen steun voor de persoonlijke zorg. Het is onbegrijpelijk dat ze niet efficiënt geholpen worden", zegt Rutten.

Minister Vandeurzen is blij met de privé-initiatieven en benadrukt dat zulke instellingen al gesteund worden, maar hij nuanceert: "Het budget is beperkt en gaat naar de instellingen en mensen die het het meeste nodig hebben, niet noodzakelijk naar diegenen met de meeste middelen. Dat zou een gevaarlijke piste zijn", besluit Vandeurzen.

Meest gelezen