Twee nieuwe vrouwelijke royals komen in beeld

Nu prins Filip weldra koning wordt, komen er ook twee "nieuwe" vrouwen in het koninklijk paleis. Prinses Mathilde wordt de eerste Koningin der Belgen van Belgische origine, prinses Elisabeth wordt als eerstgeboren kind van het nieuwe koningspaar de eerste vrouwelijke troonopvolger in ons land.

Nu koning Albert de fakkel aan prins Filip doorgeeft, waait er binnenkort een nieuwe wind door het koninklijk paleis. Albert heeft een vrij joviale stijl, terwijl Filip tot nu toe toch vaak als een ietwat stijve hark in beeld kwam. De kroonprins is er ongetwijfeld klaar voor, want hij heeft zich gedurende decennia kunnen voorbereiden: eerst onder het toeziend oog van wijlen koning Boudewijn, later als opvolger van zijn vader.

Ongetwijfeld zal de functie de man ook máken. En daarbij zal de rol van kroonprinses Mathilde zeker belangrijk zijn. Ze is weliswaar geen flamboyante Máxima, maar Mathilde oogt toch heel wat spontaner dan haar echtgenoot. Als afgestudeerde psychologe kan zij wellicht een grotere rol spelen dan die van "vrouw van de vorst". Het vorstenhuis dichter bij het volk brengen: het is een van de kenmerken van een moderne monarchie.

Dat Mathilde van Belgische origine is en vlot Nederlands en Frans spreekt, is ongetwijfeld een troef. Ze is dan ook de eerste koningin der Belgen die van Belgische origine is. Haar schoonmoeder Paola is uit Italië afkomstig, Fabiola heeft Spaanse wortels. Ook de vier eerste Belgische koningen hadden een gemalin van buitenlandse origine: Leopold I was gehuwd met de Franse Louise, Leopold II met de Oostenrijkse Maria Hendrika, Albert I met de Duitse Elisabeth en Leopold III met de Zweedse Astrid. Die laatste huwde wel een tweede keer, maar Lilian Baels is nooit koningin geworden.

Een vrouw op de troon?

Elisabeth, de oudste dochter van Filip en Mathilde, zal ooit haar vader opvolgen als staatshoofd. Ook dat is een primeur voor ons land, want tot nu toe was de troon altijd voorbehouden voor mannelijke troonopvolgers.

Dat veranderde in 1991 met de afschaffing van de Salische Wet in de Belgische grondwet. Die wetgeving dateerde nog uit de 6e eeuw, uit de tijd van de Merovingische koning Clovis, die behoorde tot de stam van de Salische Franken. De Salische wetgeving bepaalde dat de bezittingen van een overleden koning onder diens zonen werden verdeeld, maar later ging dat erfrecht alleen nog voor de oudste zoon gelden.

Elisabeth is nu elf jaar, maar zal de komende jaren allicht geleidelijk meer in de schijnwerpers komen te staan. Nu blijven haar publieke activiteiten erg beperkt en loopt ze nog school. Ze is trouwens de eerste troonopvolger die les volgt in het Nederlands.

Een nieuwe generatie royals treedt aan

Na Willem-Alexander en Máxima in Nederland zijn Filip en Mathilde het tweede koppel van de nieuwe generatie dat aantreedt. In de nabije toekomst kunnen er wel nog meer troonswisselingen aankomen.

Zo is de Spaanse koning Juan Carlos intussen al 75 jaar oud en neemt de publieke opinie hem een dure jachttrip naar Botswana in zware crisistijden kwalijk. Tot nader order blijven kroonprins Felipe en prinses Letizia (foto) nog even in de wachtkamer van de troon.

Ook de Noorse koning Harald sukkelt de laatste jaren met zijn gezondheid een heeft zijn publieke activiteiten al flink teruggeschroefd. Zijn zoon Haakon verving hem al enkele keren, toen hij ziek was, maar tot nader order moeten Haakon en Mette-Marit nog wat geduld oefenen.

Dat laatste geldt ook voor de Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel. De Zweedse koning Carl Gustav is nog maar 67 jaar en blijft allicht nog een tijdje op de troon zitten. 

Meest gelezen