Detiège: "Dit is chantage van het farmabedrijf"

In "Terzake" traden Leo Neels van pharma.be en federaal parlementslid Maya Detiège (SP.A) vanavond in debat over de terugbetaling van dure, levensreddende medicijnen. Aanleiding is de heisa rond de behandeling van de 7-jarige Viktor die aan een zeldzame immuunziekte lijdt. De medicijnen die de jongen nodig heeft, zijn peperduur maar producent Alexion weigert een tegemoetkoming. “Intussen maakt het bedrijf enorme winsten”, zei een boze Detiège. “Hier is sprake van chantage.”

“De ambitie van elke farmaceutisch bedrijf is een geneesmiddel te kunnen brengen tot bij iedereen die het nodig heeft”, zei algemeen directeur van pharma.be Leo Neels. “Maar de financiële middelen zijn beperkt. Men moet trachten de budgettaire beperkingen van de ziekteverzekeringen te verzoenen met de budgettaire begrenzingen van zo’n bedrijf.”

Hij herinnerde eraan dat tot een drietal jaar geleden patiënten zoals Viktor nog aan de zeldzame ziekte overleden. “Vandaag is de mogelijkheid om de aandoening te behandelen er dankzij de farmaceutische bedrijven wél.”

Een gebrek aan financiële middelen vond Detiège geen juist argument voor het geval van Alexion. “Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus de informatie over winsten zijn openbaar. En die zijn enorm. De aandelen van de producent zijn sinds 2009 zelfs vervijfvoudigd”.

Ze vroeg zich af of er geen gebrek aan respect heerst bij het bedrijf. “Het gaat over gezondheid en over mensenlevens. Als je het kan betalen of een tegemoetkoming kan doen, dan doe je dat toch ook.”

Geld voor toekomstig onderzoek

Die winsten zijn nodig voor toekomstig onderzoek, reageerde Neels. “De sector moet er rekening mee houden dat men moet blijven investeren in research voor de volgende patiënten. Dat is een werk van lange adem en het kost handenvol geld.” Volgens hem gaat 54% van het budget van de terugbetaling van geneesmiddelen in ons land naar onderzoek naar medicijnen voor de toekomst.

Toch vond Detiège dat ook de kosten van het onderzoek de hoge prijs van dit specifieke product niet kunnen verantwoorden. “Natuurlijk moet je zien dat een bedrijf kan investeren in de toekomst, maar dit is een uniek geval en moet als dusdanig behandeld worden."

Het parlementslid sprak van chantage door het bedrijf en uitte de vrees dat de patiënt uiteindelijk de dupe zal worden. Ze hoopt dat het toch nog tot een gesprek zal komen tussen minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en de producent van het geneesmiddel.

Negatief advies

De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen gaf vandaag negatief advies over de terugbetaling van het geneesmiddel in kwestie. De PS-minister bevestigde dat ze nog wel contacten zal hebben met de firma Alexion. Verschillende parlementsleden drukten haar daarbij op het hart zich "niet te laten chanteren" Momenteel draagt het Universitair Ziekenhuis van Jette nog de kosten van de medicijnen voor Viktor
 

Meest gelezen