"Scheurtjes zitten er al altijd en groeien niet" Auteur: Belga

wo 20/03/2013 - 15:35 Belga "De scheurtjes in de reactorvaten van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 zitten daar al sinds hun bouw in 1974 en zijn niet ontstaan door de straling nadien." Dat heeft FANC-topman Jan Bens in de Kamer gezegd. "Ik zou mijn hand daarvoor in het vuur steken", zegt hij.

Bens benadrukte in de subcommissie Nucleaire Veiligheid dat de testen tot op vandaag geen reden gaven om beide reactoren onmiddellijk te sluiten. Extra onderzoek moet wel nog verzekeren dat ze ook zonder problemen weer open kunnen. Bovendien zal ook Tihange 1 volgende maand getest worden op scheurtjes, tijdens het jaarlijkse onderhoud. Tihange 3 volgt eind dit jaar, maar voor Doel 1 en 2 zijn geen testen meer gevraagd, "want die gaan binnen twee jaar dicht".

"Een eurocent groot en niet dikker dan sigarettenblaadjes"

De finale beslissing om Doel 3 en Tihange 2 weer te openen, ligt bij de regering. Voor het advies van het FANC is het echter nog wachten op de afronding van de laatste testen. Voor Doel is dat ten vroegste eind april.

Belga

De scheurtjes zelf - waterstofvlokken van "een eurocentje groot en niet dikker dan sigarettenblaadjes" - kwamen er volgens Bens bij de constructie van de vaten, door onzuiverheden bij het stollen van het metaal. Zowat alle materiaaldeskundigen zijn zeker dat die nadien niet meer evolueren of groeien, klonk het.

Bovendien is het ook alles of niets. "Ofwel heb je er geen, ofwel meteen duizenden", aldus nog Bens. "Je buikgevoel zegt dan: 'dat is misschien veel', maar specialisten zeggen dat 8.000 scheurtjes insignificant is."